ОВИЕ СЕ 24-те НАЈИНТЕЛИГЕНТНИ ЛУЃЕ КОИ ЧЕКОРЕЛЕ ПО СВЕТОТ: Најголемите генијалци на човештвото!

Секој над 140 IQ се смета за генијалец

Интелигенцијата може да се мери на различни начини. Некои веруваат во тестови за интелигенција, други посветуваат повеќе внимание на емоционалната или социјалната интелигенција. Исто така, има нешто во достигнувањата. Да се ​​биде интелигентен не е исто како да се користи таа интелигенција за да се создаде нешто што никој друг го нема, да се подобри човештвото, да се биде “попаметен од сите”…

Многу луѓе не го исполнуваат својот потенцијал. Вистина е и дека предрасудите и немањето можности спречуваат некои брилијантни луѓе да го остварат својот целосен потенцијал и да бидат препознаени како генијалци, пишува порталот Big think.

Сепак, користејќи ги сите достапни критериуми, направена е листа на најпаметните луѓе во историјата.

Забелешка: Иако тестирањето на коефициентот на интелигенција беше развиено само на почетокот на 20 век, последователните студии го оценија коефициентот на интелигенција на некои значајни луѓе од минатото. Општо земено, секој со коефициент на интелигенција над 140 се смета за гениј.

Еве ја листата:

 1. Вилијам Сидис (1898-1944)

Американско чудо од дете, чиј IQ е помеѓу 250-300, можеби највисокиот измерен досега. Имаше извонредни способности во математиката, влезе на Харвард на 11-годишна возраст и тврдеше дека знае 40 јазици. Професорите предвидуваа дека младиот Сидис ќе стане најголемиот математичар на 20 век. Сепак, Вилијам стана скршен како возрасен, ангажиран во услужни работи и имаше проблеми со законот.

 1. Џудит Полгар (р. 1976 г.)

Унгарска шахистка велемајстор кој важи за најдобра шахистка на сите времиња. Таа го собори рекордот на светскиот шампион во шах Боби Фишер и стана велемајстор на 15 години. Нејзиниот коефициент на интелигенција е забележан како 170.

 1. Филип Емагвали (р. 1954)

Нигерискиот пронаоѓач и научник, наводно со коефициент на интелигенција 190, е прогласен за “најголем африкански научник на сите времиња“.

 1. Теренс Тао (р. 1975)

Кинезот, роден во Австралија, е поранешно чудо од дете чии IQ резултати се движат од 220 до 230. Во моментов е професор по математика на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.

 1. Клеопатра (68-30 п.н.е.)

Како последен фараон на птоломејскиот Египет, таа владеела со земјата речиси триесет години. Течно зборувала пет јазици и имала IQ од околу 180. Клеопатра била позната и по врските со Јулиј Цезар и Марк Антониј.

 1. Сриниваса Раманујан (1887-1920)

Индиски математичар кој даде голем придонес во области како што се теоријата на броеви, продолжите со дропките и бесконечните серии, и покрај тоа што немаше формална обука за математика. Неговиот проценет коефициент на интелигенција беше 185.

 1. Гари Каспаров (1887-1920)

Ерменски Евреин, многумина го сметаат за најдобриот шахист на сите времиња, со коефициент на интелигенција 190. Тој беше играч број еден во светот речиси две децении, освојувајќи го својот прв светски шампионат на само 22 годишна возраст.

 1. Аријабхата (476-55)

Веројатно најраниот индиски математичар и астроном. Ја пресметал вредноста на бројот π (pi) и ја развил употребата на нула.

 1. Волтер (1694 – 1778)

Волтер” всушност беше неговото презиме откако е роден како Франсоа-Мари Аруе. Водечка фигура на француското просветителство со коефициент на интелигенција од 190 до 200. Тој беше духовит писател, историчар и филозоф.

 1. Хипатија (350-70 – 415)

Грчки астроном, филозоф и математичар кој живеел во Египет, а подоцна и во Источното Римско Царство. Таа беше првата жена математичар за која знаеме, со проценет коефициент на интелигенција од 170-190. Таа беше обвинета за вештерство и брутално убиена од група христијански фанатици.

 1. Јохан Гете (1749-1832)

Германски ерудит со забележителни достигнувања во науката, кој се смета за еден од најголемите таленти во западната литература. Неговиот проектиран коефициент на интелигенција бил 213.

 1. Авицена или Ибн Сина (980 – 1037)

Персиски ерудит кој се смета за еден од најважните мислители на златното доба на исламот. Пишувал за филозофија, медицина, астрономија, алхемија, логика, математика, физика, психологија и други предмети. Тој е особено познат по неговата работа на аристотеловата филозофија и неговите медицински книги кои станаа стандардни на средновековните универзитети.

 1. Галилео Галилеј (1564-1642)

Еден од најважните научни херои на сите времиња. Дека тоа е значаен придонес во различни области, од астрономија до физика до математика и филозофија. Поради застапување за хелиоцентризам, т.е. теоријата дека Земјата се врти околу Сонцето, а не обратно, Римската инквизиција го означила како еретик. Неговиот опсег на коефициент на интелигенција: 180-200.

 1. Готфрид Вилхелм Лајбниц (1646-1716)

Уште еден германски Ердитфилозоф и математичар кој е најпознат по бесконечно малиот калкулус. Неговото филозофско дело е познато по заклучокот дека живеевме во најдобриот можен универзум што Бог можел да го создаде. Проценките на коефициентот на интелигенција на Лајбниц се движат од 182 до 205.

 1. Никола Тесла (1856-1943)

Пронаоѓач и футурист, познат по наизменична струја, серпентина Тесла, безжичен пренос на енергија, “зрак на смртта”, како и по предвидување на паметни телефони, дронови и други технологии. Проценет коефициент на интелигенција 195.

 1. Сатиендра Нат Бозе  (1894-1974)

Индиски физичар чија брилијантна работа на квантната механика со Алберт Ајнштајн резултираше со статистика на Бозе-Ајнштајн. По него е именуван хипотетичкиот бозон на елементарната честичка.

 1. Марија Кири (1867-1934)

Полски физичар и хемичар. Таа беше првата жена што двапати ја доби Нобеловата награда. Таа ја развила теоријата за радиоактивност (го измислила терминот) и открила два елементи (полониум и радиум). Нејзиниот проценет коефициент на интелигенција беше 180-200.

 1. Конфучие (551 п.н.е. – 479 п.н.е.)

Влијателен кинески филозоф и учител, познат по своите популарни афоризми. Неговите морални и политички учења имаа големо влијание низ Источна Азија. Некои неодамнешни научници тврдат дека многу од она што го знаеме за Конфучие е мит.

 1. Алберт Ајнштајн (1879-1955)

Веројатно најпознатиот научник кој некогаш живеел. Ајнштајн ја развил општата теорија на релативноста, ја добил Нобеловата награда за физика во 1921 година и имал револуционерно влијание врз науката. Неговиот коефициент на интелигенција се проценува на некаде помеѓу 160-190.

 1. Вилијам Шекспир (1564-1616)

Тој се смета за најголемиот писател на англиски јазик и еден од најпопуларните и најпочитуваните светски драматурзи. Со приближен коефициент на интелигенција од 210, Шекспир напишал класични драми кои се изведуваат и денес како што се Ромео и Јулија, Хамлет и Магбет.

3-4. Платон (427 – 347 п.н.е.) и Аристотел (384 – 322 п.н.е.)

Грчки филозофи кои имале големо научно влијание врз средниот век. Платон беше клучна фигура во западната наука, математика и филозофија, пишувајќи серија познати дела како што е Републиката.

Аристотел бил ученик на Платон, бидејќи бил дел од Платоновата академија во Атина повеќе од 20 години. Аристотел имал големо влијание врз развојот на западната филозофија и наука, пишувајќи за физика, биологија, метафизика, логика, театар, естетика и други теми. Коефициентот на интелигенција на грчките мислители е проектиран на 180-190.

 1.  Сер Исак Њутн (1642-1726)

Англиски физичар и математичар најпознат по откривањето на гравитацијата. Еден од најпознатите и највлијателните научници на сите времиња, Њутн имаше проценет коефициент на интелигенција од 193. Неговата книга “Philosophia Naturalis Principia Mathematica” беше основен текст на класичната механика и влијаеше на научната мисла повеќе од 300 години.

 1. Леонардо да Винчи (1452-1519)

Италијански ренесансен човек кој се истакнал во различни области – од наука, преку сликарство и скулптура, до пронајдоци.

Неговата слика “Мона Лиза” е веројатно најпознатото уметничко дело во светот. Коефициентот на интелигенција на човекот кој беше можеби најталентираната личност некогаш беше околу 200.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *