Ова е најпопуларната вежба во целиот свет

Кога станува збор за вежбање, очигледно повеќето луѓе сакаат вежбите да бидат што поедноставни и без дополнителна опрема.

Од САД до Австралија, 70 проценти од луѓето велат дека нивната примарна форма на вежбање е одење. Трчањето е второ, а велосипедизмот е на трето место.

Производителот на фитнес тракери Fitbit ги разгледа податоците за вежбање од луѓе во САД, Австралија, Канада и Британија за да види што прават луѓето најмногу за да останат фит. Тој, исто така, погледна различни возрасни групи и мажи наспроти жени.

Ако имате најмалку 55 години, повеќето луѓе во вашата возрасна група преферираат да возат велосипед отколку да трчаат во Британија.

Исто и во Австралија,  тренинзите за сила, пливање и кружен тренинг по трчање, како и возење велосипед се дел од нивните најдобри пет омилени вежби.

Во Канада, тренинзите за сила, како и јогата се вброени во нивните најдобри пет активности. Жените во САД и Канада ја ставаат јогата во нивните најдобри пет тренинзи, додека жените во Австралија и Британија го имаат пливањето во нивните најдобри пет.

Жените генерално претпочитаат пилатес, танц, кик-бокс и јога, додека мажите претпочитаат тимски спортови како хокеј, голф, фудбал и борење.

Човечката еволуција доведе до пет основни движења, кои ги опфаќаат речиси сите наши секојдневни движења. Тоа значи дека ви требаат само пет вежби за ефективен тренинг, и тоа сквотот, штица, склекови, повлекување и флексија на колкот.

Топ осум најдобри вежби за одделни делови од телото:

Најдобра вежба за градите – склекови

Најдобра вежба за глутеус – сквотот

Најдобра вежба за стомачни мускули – возење велосипед

Најдобра вежба за грб – влечење

Најдобра вежба за тетива – вежби со швајцарски топки

Најдобра вежба за надлактици – падови

Најдобра вежба за бутовите – чекорење

Најдобро за половината – страничен мост

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *