Овие апарати за домаќинство трошат најмногу струја, пари може да заштедите на неколку начини

Неколку апарати за домаќинство се најголемите „виновници“ за големата цифра на сметката за струја. За среќа, сè уште можете да заштедите пари.

Фрижидерот е уред кој троши приближно 30 проценти од електричната енергија што му е потребна на едно домаќинство. Секако, најважно е да купите фрижидер кој е енергетски ефикасен. Поради оваа причина, секогаш треба да изберете оној што има оцена А+++.

Идеалната температура во фрижидерот е седум степени Целзиусови. Храната ќе биде доволно изладена, а во исто време ќе успеете да ја намалите потрошувачката на струја.

Машината за перење троши и многу електрична енергија. Постарите модели трошат просечно 3,5 kWh за едно перење. Можете да ја прескокнете програмата за пред перење ако облеката не е особено валкана. Ако сè уште ви треба оваа програма, изберете ладна вода. Ладната вода треба да ја користите и за време на плакнењето.

Никогаш не користете високи температури за перење. Детергентите ја чистат облеката доста ефикасно на 30 или 40 степени. За особено валкани парчиња облека, користете температура од 60 степени. Во спротивно, без потреба ќе трошите дополнителни пари за струја.

Употребата на машина за миење садови е, се разбира, поефикасна од рачно перење. Сепак, имајте на ум дека треба да изберете некој од класата А или Б бидејќи тие трошат помалку енергија – од 0,7 kW до 1,5 kW. Постарите класи можат да трошат повеќе од 2 kW. Секогаш мијте ги садовите на 50 степени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *