„Збогум драга бабo“  Осумте внуци на кралицата, вклучувајќи го и Хари во воена униформа, стојат покрај нејзиниот ковчег во нејзина чест, додека таа лежи во Вестминстерската сала  во Лондон

Осумте внуци на кралицата – вклучително и принцот Хари во неговата воена униформа – застанаа покрај нејзиниот ковчег во нејзина чест додека таа лежеше во државата во Вестминстерската сала додека ожалостените граѓани не престанаа да се поклонуваат во знак на последен поздрав и почит кон кралицата.

Внуците на кралицата Елизабета, принцот Вилијам, принцот од Велс, принцот Хари, принцезите Беатрис и Евгенија, Зара Тиндал и Питер Филипс, Лејди Луиз Виндзор и Џејмс, Виконт Северн, пристигнаа нешто пред 18 часот каде семодржаа 15-минутно бдение.

Браќата Вилијам и Хари – обајцата облечени во униформа – застанаа како стража на кралицата што лежеше во во Вестминстерската сала во Лондон, во саботата навечер, додека редица на ожалостени луѓе поминаа и покрај тоа што чекаа во редици со часови.

Принцот Хари,  претходно не доби шанса да ја носи својата воена униформа додека јавно тагува, бидејќи тој повеќе не е работен крал.

Но, кралските извори рекоа дека кралот одлучил неговиот најмлад син да носи униформа за бдение.

И покрај тоа што беше поранешен армиски офицер, Хари беше во цивилна облека за официјални настани оваа недела, вклучително и одење зад ковчегот на кралицата во средата.

Во саботата вечерта, принцот Хари беше облечен во  униформа бр.1, орден на вратот KCVO и ѕвезда, медал за оперативна служба во Авганистан, златен, дијамантски и платинест јубилеј и армиски пилотски крила.

Принцот Вилијам носеше кралски медали, униформа бр.1, жартиер, ѕвезда на жартиер, златни, дијамантски и платинести јубилејни медали и пилотски крила на РАФ.

На браќата во нивното тивко оддавање на почит околу кoвчeгoт им се придружија братучедите Зара Тиндал и Питер Филипс, принцезите Беатрис и Евгенија и Лејди Луиз Виндзор и нејзиниот брат Виконт Северн.

Младите членови на кралското семејство, предводени од принцот Вилијам, беа на позицијата на врвот на големите скалила на комитетот во аголот на огромната сала во 17.58 часот.

Во 18 часот се слушна тапкањето што означува промена на стражата и Вилијам почна да оди по скалите, еден по еден, следен од Хари, потоа Беатрис и Евгениј еден до друг, Луиз и Џејмс еден до друг, а Зара и Питер исто така еден до друг.

Владеела целосна тишина  додека членовите на јавноста гледаа, а единствениот звук беа чекорите на внуците по каменот.

Принцот Вилијам беше позициониран на едниот крај од ковчегот, свртен кон северниот влез, додека Хари беше позициониран на спротивниот крај, свртен кон областа на салата каде што илјадници луѓе влегоа во последните неколку дена.

Принцот од Велс стоеше со споени раце напред и со наведната глава.

Родителите на Луиз и Џејмс, грофот и грофицата од Весекс, гледаа од платформата свртена кон ковчегот.

Членовите на јавноста продолжија да се поклонуваат, додека внуците на кралицата чуваа стража, а некои жени ги бришеа солзите од нивните лица додека ја напуштаа салата.

Во 18.15 часот се слушна тапкањето и внуците го завршија бдеењето.

Принцот Вилијам ја одведе групата подалеку од ковчегот, следен од Зара и Питер, Луиз и Џејмс, Беатрис и Јуџин и на крајот Хари.

Погледнете ја галеријата на која  може  да се видат редиците од луѓе кои со часови чекаат само за да и одадат последна почит на Кралицата Елизабета.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *