ХРОНИКА НА ЕДНО ПРОПАЃАЊЕ – Бисерот на Јадранот полека „исчезнува“: “Луѓето бегаат од градот, цените пoлудувaaт, бандите дивeaт…”

Едно е да доаѓаш во Венеција на неколку дена, а друго е да живееш таму цела година, вели д-р Теа Бурмаз.

Венеција, еден од најпосебните градови во светот, не е толку посебен кога ќе ги прашате жителите на овој јадрански бисер кој секоја година го посетуваат се повеќе странски туристи, пишува Слободна Далмација.

Како што неодамна напиша колегата Инослав Бешкер во својот текст, во моментов Венеција има нешто помалку од 50 илјади жители, со тенденција на дополнително намалување.

Зошто е тоа така и зошто жителите на Венеција бегаат од градот, додека секоја година во него доаѓаат се повеќе странски туристи, разговаравме со д-р Теа Бурмаз од Сплит, доктор по јавно здравје, која живее и работи во Венеција повеќе од 15 години.

“Имаш стан за 20 дена

  • Една од причините зошто резидентното население ја напушта Венеција се наоѓа во огромниот број странски туристи кои доаѓаат во Венеција. Од нив не можеш да живееш нормално.

Сепак, најголемата причина се цените на недвижностите, кои вртоглаво пораснаа, па во Венеција не може да се најде стан за квадратен метар за помалку од три до четири илјади евра, а тоа во полошите населби и до 8 или 10 илјади евра по квадрат метар во подобрите делови на Венеција.

Во подобриот дел на Венеција купувач ќе треба да плати најмалку од 500 до 800 илјади евра за стан од 100 квадрати, а на Гранд Канал повеќе од милион евра. Зградата во која се наоѓа нашиот стан е на три ката и еден од становите е продаден за 800 илјади евра. Новите сопственици кои се странци престојуваат во него најмногу 20 дена годишно. И има многу такви случаи. Богатите купуваат стан и остануваат во него едвај 20 дена во годината, додека остатокот од годината станот седи празен – вели д-р Бурмаз.

Како пример, тој го наведува случајот со нејзините пријатели кои се преселиле од Венеција во еден од околните градови (села), во венецијанската заднина.

  • Во семејството има петмина, од кои три се деца. Сакале да купат стан во Венеција бидејќи цел живот живеат во тој град. Меѓутоа, кога на хартија ставиле што можат да направат со парите што ги имаат, станале свесни дека со тие пари можат да купат мал стан во Венеција, каде децата нема да можат да ги имаат потребните удобности. За истата сума купиле стан во внатрешноста на Венеција каде секое дете има своја соба и сите потребни удобности – вели д-р Бурмаз.

Во околината на Венеција, како што вели нашиот соговорник, има стотина села во кои становите и куќите се по занемарлива цена во однос на Венеција.

Сè беше купено од Кинезите

  • Сега е голем урбан конгломерат, речиси веќе нема природа, градежништвото е насекаде и секој што може се иселува од Венеција. Земјиштето за изградба на куќа, куќи или станови таму чини многу помалку, неспоредливо помалку. На Венецијанците им е тешко да се иселат од својот град бидејќи многу го сакаат и тешко им е да заминат да живеат на друго место, но ситуацијата во Венеција е таква што многумина се одлучуваат на тоа – вели д-р Бурмаз.

И додека едни заминуваат, други доаѓаат во Венеција.

Во Венеција се е горе-долу кинеско, почнувајќи од кафулиња, ресторани, продавници… Кинезите доаѓаат со куфери пари и ги купуваат сите предмети. Ставиле на маса понуда која не може да се одбие и потоа го купуваат просторот. Станува збор за огромни средства, измерени во милиони евра. Резидентното население ги зема парите затоа што на тој начин го обезбедува својот живот и животот на своите потомци и се оддалечува од Венеција.

Сепак, туристите ретко влегуваат во овие “кинески кафулиња” затоа што сакаат нешто автентично, а не Кинези кои се “продаваат” како Венецијанци. Меѓутоа, сега Кинезите вработуваат се повеќе Италијанци, па туристите навистина не знаат дека кафулето не е венецијанско, туку кинеско. Покрај Кинезите, во последно време се повеќе и луѓе од Бангладеш купуваат деловни простории во Венеција – вели д-р Бурмаз.

Туристите мора да бидат внимателни и кога купуваат сувенири.

  • Па, еве еден пример. Дури и Мурано стаклото не е тоа што беше. Многу често туристите купуваат нешто што се продава под името Мурано стакло, но всушност станува збор за стакло кое било увезено од Кина. Но, во Венеција сè уште има многу квалитетни занаетчиски продавници каде што можете да купите нешто оригинално – вели д-р Бурмаз.

Венецијанците не се задоволни од градоначалникот кој беше избран за уште еден, втор мандат.

  • Тој работи во интерес на Местре, град во внатрешноста на Венеција кој има повеќе жители од Венеција. Бидејќи градоначалникот станува тој што ќе добие повеќе гласови, нашиот градоначалник е реизбран затоа што Местре го избра со нивните гласови, бидејќи Местре и Венеција се иста изборна единица – додава д-р Бурмаз.

Голем проблем за Венецијанците се вапорети (чамци кои патуваат низ венецијанските канали, нешто како автобуси на море).

Веќе не е безбедно -Постојано штрајкуваат, опадна е услугата во овие вапорети. Бидејќи имаме многу туристи, сите сакаат да возат вапорети и да платат 7,5 евра за едно возење. Јас како жител на Венеција плаќам 1,5 евро за возење. Бидејќи сите странци сакаат да се качат на вапорето, има голема гужва, а јас како жител на Венеција немам предност да влезам од сите станици, а освен тоа, странците носат и огромни куфери на вапорето, кои заземаат дополнителен простор. Не им е гајле што јас како докторка брзам на работа, во мојата клиника каде што ме чекаат пациенти. Ако вапоретото е полно, учтиво ќе одбијат да ме примат. Пациентите нека чекаат – вели нашата соговорничка.

Во последниве години, криминалот е во пораст во Венеција.

  • Порано беше многу побезбедно во Венеција. Можев најнормално да пешачам до мојата куќа во четири часот навечер. Не би се осмелил да го сторам тоа денес. Има многу детски банди, во кои има деца од 15 до 17 години и едноставно те запираат среде ноќ и те ограбуваат. Едно е да доаѓаш во Венеција на неколку дена, а друго е да живееш таму цела година.

На мојот сопруг, кој е роден како Венецијанец, му е уште потешко, бидејќи се сеќава на младоста и колку убаво му било во градот. Но, без разлика, Венеција е секогаш Венеција и има свој шарм , а јас лично никогаш не би ја заменила со блиско место, иако има многу недостатоци – заклучува д-р Теа Бурмаз.

За среќа, нема повеќе поплави

  • За среќа, во Венеција нема повеќе поплави во последните две години, од завршувањето на проектот Мојсе со брани кои ја штитат венецијанската лагуна од плимата и осеката. Многу Венецијанци беа против тој проект затоа што однел многу пари и којзнае во чии џебови – вели д-р Бурмаз.

Зградите се стари

  • Голем проблем при купување станови во Венеција е староста на зградите во кои сакате да купите стан. Зградите се стари стотици години, многу се изградени во 15 и 16 век и нивните фасади се во многу лоша состојба. Секако, сето тоа и дава посебен шмек на Венеција, но тие згради треба да се реновираат – вели д-р Бурмаз.

Поскапа е и Далмација

  • Во моментов барам стан во Венеција за еден мој пријател од Загреб. Вели дека повеќе би сакал да купи стан во Венеција отколку во Далмација бидејќи во Далмација е уште поскап – вели д-р Бурмаз.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *