Ги преживеа сите кризи, а денес е побарано од кога било. Зошто инвеститорите полудеа по златото?

Инвестициското злато е сè попопуларен финансиски инструмент наменет за долгорочно штедење, во кој инвестираат се поголем број инвеститори, а токму златниците и златните шипки доаѓаат исклучиво во физичка форма. Главната причина зошто инвеститорите инвестираат во злато е високиот принос што може да се постигне.

Имено, цената на златото во изминатите 20 години растеше за околу 8,3% годишно, што е значително повисоко од повеќето други форми на инвестирање, но и повисоко од просечната инфлација во истиот период, што го прави златото одлична заштита на вредноста на имотот.

Луѓето се повеќе купуваат злато

Бидејќи златните шипки и златниците историски се покажаа како одличен начин за заштита на средствата за време на периоди на висока инфлација и рецесија, не е изненадување што побарувачката за жолтиот благороден метал е во пораст оваа година. Имено, цената на златото во последната рецесија која започна во 2008 година порасна за повеќе од 200% за само неколку години, што на инвеститорите во злато им донесе значителен поврат во време кога другите форми на инвестирање како акциите и недвижностите се многу ризични.

„Инфлацијата со месеци урива рекорди, што значи дека вредноста на парите паѓа бидејќи со иста сума може да се купат се помалку производи. Ова значи дека штедењето готовина не е профитабилно, особено кога ќе ги земете предвид неверојатно ниските каматни стапки на заштедите што ги нудат банките, па сè повеќе штедачи и инвеститори ги повлекуваат своите тешко заработени пари од банкарските сметки за да го спасат од пропаѓање. Многу луѓе наоѓаат безбедно засолниште во златото, што се покажа како најдобар избор за голем број луѓе во ситуации како оваа во минатото“. – тврди Кокановиќ, оперативен директор на Центар Злата во Хрватска, кој е водечки дистрибутер на инвестициско злато. Тој додава дека инвеститорите очекуваат цената на златото да продолжи да расте во иднина.

Сигурни инвестиции ослободени од сите даноци

Покрај тоа што носи високи приноси за инвеститорите и штедачите, инвестирањето во злато е исто така популарно поради другите придобивки што ги носи со себе. Имено, инвестициското злато е ослободено од апсолутно сите даноци, вклучувајќи го ДДВ и данокот на капитална добивка, што значи дека целата заработка од инвестиции останува исклучиво кај сопственикот, без никакви обврски кон државата.

Дополнително, тоа е вид на средство кое е многу ликвидно, односно лесно е да се замени за готовина каде било во светот по тековниот курс преку купување злато. Затоа, инвестициското злато претставува вид на средство кое е безбедно, преносливо, профитабилно и обезбедува високо ниво на независност од финансискиот и банкарскиот систем, што е особено важно во несигурни времиња како што е она во кое се наоѓаме моментално.

Купувањето златни прачки и златници е многу едноставен и брз процес, а купеното злато инвеститорот можат да го подигнат веднаш, без долго чекање за испорака.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *