Како да му помогнете на дете кое има кoшмaр: Кога ќе ја откриете причината за лошите соништа, применете три едноставни трикови

Ако детето одеднаш се разбуди плачејќи и бара ваше присуство, големи се шансите да имало кошмар. Овие епизоди на страшни соништа обично се случуваат во втората половина од ноќта, кога детето е во длабок сон. Децата обично се сеќаваат на своите соништа дури и кога ќе се разбудат, па затоа често се плашат да не се вратат на спиење.

Сепак, не треба да ги мешате кошмарите со ноќните ужаси, поретко нарушување на спиењето кое обично се јавува во првата третина од ноќта. Децата кои имаат епизоди на ноќен ужас или ужас не се будат, тие остануваат цврсто заспани цела ноќ, но ако ги разбудите, тие се крајно вознемирени и тешко дека можете да ги утешите. После тоа, тие можат повторно да спијат, и нема да се сеќаваат на грдите епизоди наутро.

Зошто се случуваат кошмари?

Децата на возраст од 3 до 6 години се повеќе се свесни за реалните опасности околу себе (како сообраќајни несреќи, насилство и смрт), но се уште се доволно млади за да можат да ги обработат, како што прават возрасните.  Кошмарите можат да бидат предизвикани од приказна што ја слушаат децата, која им е неразбирлива и во одреден момент им изгледа страшнa.

Поради гледање вознемирувачка програма или филм, возбуда, напор пред спиење, чувство на немир или стрес во текот на денот, мозокот и когнитивноста на децата се сосема различни од возрасните, а информациите што ги добиваат од надворешниот свет можат да бидат причина за стрес што подоцна се манифестира во кошмари. За дете кое ги доживува чувствата поврзани со стресен настан, кошмарите се нормален одговор, а вие не сте лош родител ако му се случат на вашето дете.

Како да му помогнете на детето откако доживеал кошмар?

Кога детето плаче, тешете го. Многу е важно детето да ја почувствува вашата блискост бидејќи тоа го прави да се чувствува побезбедно. Прегрнете го и тешете го, тоа сигурно ќе го смири. Ако сака да ви каже за неговиот сон, слушајте го. Ако не сака, не инсистирајте на тоа. На оваа возраст детето веќе ја разбира разликата помеѓу соништата и реалноста, па можете да го утешите со реченицата „штотуку си сонувал лош сон“. Покажете му на детето дека е безбедно, дека нема никој во собата и под креветот, дека сте добро, во зависност од тоа што го вознемирило. Проверете дали омилената играчка на вашето дете е таму со него, проверете дали е запалено ноќното светло и потсетете го дека сте блиску или едноставно легнете до него додека повторно не заспие.
Како да спречите кошмари?

Некои деца сакаат да имаат контрола над страшната ситуација. Еве неколку трикови што можете да ги испробате:

Напишете го натписот: „тука се дозволени само слатки соништа“, кој ќе стои над креветот на вашето дете. Нека го украси со налепници или цртежи.

Дозволете му на вашето дете да нанесе крема на лицето пред да заспие, која можете да ја наречете „крема за слатки соништа“.

Наполнете шише со распрскувач за мириси и наречете го „спреј за лоши соништа“ и дозволете му на вашето дете да го прска низ собата секој пат пред спиење.

Ако се сомневате дека зад лошите соништа се крие проблем или стрес, обидете се да разговарате со детето за тоа што го мачи во текот на денот. Ако кошмарите продолжат и детето се плаши да легне, разговарајте со психолог – бидејќи соништата може да укажуваат на емотивен проблем што треба да се реши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *