НАЈАВА НА НАЈДОБРИОТ СРПСКИ ХИРУРГ: Наскоро и мажите ќе раѓаат деца!

Србија, Соединетите Американски Држави, сите европски метрополи, но и Индија, Виетнам, африканските и латиноамериканските земји, со топло добредојде, секогаш се подготвени да го угостат во својата болница водечкиот светски експерт од областа на  урологија, како за деца, така и за возрасни, потоа експерт за реконструктивна хирургија, како и операција за промена на пол, професор д-р Мирослав Ѓорѓевиќ.

Српскиот, светски познат специјалист го најавува најзначајниот проект во неговата 30-годишна кариера, богат со најголеми медицински достигнувања, во кој ќе пресади машки полов орган на женско тело, а неговата цел е во блиска иднина гениталната хирургија да достигне толку високо ниво што ќе и овозможат на трансродовата жена, односно на личноста која е родена како маж, да зачне дете, пишува Нова. РС.

Низ „рацете“ на д-р Ѓорѓевиќ поминале илјадници пациенти, но тој секогаш нагласува дека операцијата со која се занимава првенствено е насочена кон лекување на деца родени со проблеми поврзани со гениталиите.

„Гранката на хирургија која ја практикувам се базира на третман на гениталии, односно на многу чувствителни анатомски структури, без разлика дали се женски или машки. Во текот на мојата кариера, од најраните денови, развивав оперативни техники и научни достигнувања поврзани со подобрувањето, пред се во однос на третманот на децата, кои се раѓаат со одредени проблеми поврзани со гениталиите, но и возрасните кои развиваат нарушувања во текот на нивниот живот. „Исто така, мојата специјалност е некаква помош на една голема популација – трансродови“, објаснува проф. д-р Ѓорѓевиќ, кој работи на Универзитетската детска клиника во Тиршова.

Целта кон која цели, посочува, е пренесување на функционалните гениталии од машкиот во женскиот пол и обратно.

„Ова е моја голема желба и сега најголемиот проект на кој работам со моите колеги. Тоа подразбира пренамена, односно префрлање на половите органи од еден пол на друг, но формирани така што тие се функционални и естетски прифатливи. За жал , сè уште не сме дошле до идеално решение, за да може да го направиме тоа, односно да го спроведеме без да го загрозиме здравјето на пациентот.

Во рамките на тој проект изнаоѓаме начини за зачувување на органите кои нормално при операцијата за конверзија на гениталиите ги отстрануваме од лице кое го менува полот и го праќа на хистопатологија, што е како да ги фрламе во ѓубре.

Сакаме да ги користиме овие органи кои се здрави и да им помогнеме на луѓето кои се родени без нив или кои ги изгубиле во текот на животот. Се користи за операции за промена на полот кај трансродовите лица, а за кои ваквите органи се идеално решение за постигнување функција во иднина, откако ќе се промени полот, Истакнува др. Ѓорѓевиќ, кој моментално е во фаза на преговори за отварање на Центар за операции за промена на полот во Лондон.

Маж кој беше опериран од професорот во 2019 година и трансплантиран еден тестис од жив дарител неодамна доби дете.

„Кај нас е прв случај маж со трансплантиран тестис да има здраво потомство. Двајца браќа, еднојајчани близнаци, дојдоа кај мене со желба едниот брат да му подари тестис на другиот. Оној што добил тестис останал без овој орган во раното детство поради вродени аномалии“, вели д-р Ѓорѓевиќ.

200 пријавени за интервенција

За оваа интервенција веќе се пријавиле повеќе од 200 луѓе од целиот свет.

„Сите би се согласиле на операција, бидејќи велат дека „секој маж е сопственик на својот живот“, па се подготвени да го потпишат договорот. Нивната најголема желба е конечно да ги има гениталиите на телото кое што го посакуваат и се надевам дека во одреден момент ќе имаме две лица, едното преминува во женски пол, а другото во машки и мислам дека толку ќе ги приближиме во однос на нивните генетски карактеристики, што имуносупресивната терапија, која е заштита на новиот орган, би била на такво ниво да не го загрозува нивното здравје“, објаснува професорот Ѓорѓевиќ, кој има лиценца за работа и во Унгарија, и во САД. Покрај работата во Њујорк, тој работи и во Мајами, Детроит и Сан Франциско.

Планот и најголемиот зафат на нашиот хирург ќе биде трансплантација на машки генитален орган од жив донатор – на женско тело.

„Ова го правиме како дел од нашата борба за подобар живот на сите трансродови луѓе. Развивме оперативни техники, ја подготвуваме процедурата, а проблемот е биоетички, односно како да ги ставиме оние пациенти кои евентуално би примиле машки генитален орган на тешка имуносупресивна терапија и да ги оставиме да живеат со можни ризици за респираторниот систем, црн дроб, бубрези, затоа што не смееме да загрозиме нечиј живот“, нагласува докторот, додавајќи дека неговата работа бара големи жртви, толку што неговиот годишен одмор никогаш не трае подолго од седум дена во 12 месеци.

Тој нагласува дека една од главните цели е трансплантација на оваријално или тестикуларно ткиво на лице на кое му недостасува тоа ткиво, како и плодност кај трансродова жена.

„Тоа е всушност воспоставување на нормална хормонална функција. Сакаме да покажеме дека е можно да се трансплантираат гонадите на трансродово лице, кое на тој начин би го решило својот хормонален статус без да добие супституциона терапија.

Ако маж кој останал без машки карактеристики и органи, подложени на надворешни гениталии и трансплантација на матката и јајниците, така што сè е покриено со биоетичките закони, сосема е можно и очекувам да се случи, трансродовата жена, не само што без двоумење почнува да носи фустани, туку ги има сите аспекти на личност која се чини дека е родена со гениталиите кон кои се стреми.

Исто така, во одреден момент треба да и се даде плодност, поточно можност да забремени и да носаи бебе во стомакот, исто како и жените кои се родени како женски“, вели проф. д-р Ѓорѓевиќ.

Исто така, можно е да се запре процесот на промена на полот, да се прекине терапијата.

“Долго време се сметаше дека е невозможно да се вратиме на претходниот пол. Сепак, во последните 12 години нашите хирурзи покажаа дека тоа е сè уште можно. Нашиот ‘Белградски центар” имаше најмногу такви кандидати и е на прво место во светот, затоа што досега работевме најмногу операции од ваков тип“, гордо вели нашиот најдобар експерт за реконструктивна хирургија.

Неопходно е да се пренесе знаењето и да се задржат младите хирурзи во Србија.

Момчето со два пениса

Најтешката операција на која се сеќава д-р Ѓорѓевиќ била на едногодишно момче, родено со два пениса.

“Тие беа речиси 10 сантиметри оддалечени еден од друг, на различни делови од карличните коски. Мајката го донесе кај мене кога имаше околу една година. Најлогично тогаш беше да се обидам да спасам барем еден пенис и да го ставам таму каде што припаѓа.Операцијата траеше 11 часа, а не можевме да гарантираме дека ќе успееме.Сепак, успеавме да ги мобилизираме двата пениса, да им се придружиме во средната линија, каде анатомски припаѓаат.Тој дечко денес има 21 година и е сосема здрав млад човек.“ раскажува проф. д-р Ѓорѓевиќ.

„Се трудам навреме да ги научам студентите по медицина на сè што знам, а не да почнат да учат германски или француски во трета година од студиите, за да ја напуштат земјата.

Ако нашите млади исчезнат и останеме без квалитетни лекари кој ќе го продолжи трендот на добра српска медицина, ќе изгубиме една дисциплина, а земјата без медицина, наука и култура се згаснува и исчезнува од територијата.

Имав многу понуди да ја напуштам Србија. Од Америка ме повикаа да работам само со нив.Сепак, јас сум врзан за оваа средина, за нашата земја. Моите корени се тука, чувствувам морална и лична обврска кон оние кои ме учеа и воспитаа да останам овде. Се чувствувам потребен во Србија, да заминам од тука преку млади генерации се што можам од моето искуство и знаење, како ова што го работам да продолжи да живее и да постигнува уште подобри резултати од досега“, со насмевка завршува професорот Ѓорѓевиќ на крајот од разговорот.

Позицијата на трансродовите луѓе се менува на подобро

Има се повеќе пациенти кои доаѓаат на операција за промена на полот кога штотуку наполниле 18 години.

“Има многу млади пациенти кои неодамна станаа полнолетни. Мојот начин на комуникација со трансродовата популација не е променет откако се заинтересирав за овој вид лек пред 30 години.

Врз основа на моето искуство, можам да кажам дека ситуацијата е драстично сменети на подобро.Кај нас и во светот сега живеат неспоредливо подобро во однос на периодот пред 10 или 20 години.

Денес слободно доаѓаат на операции.Но, на хируршката конверзија на гениталиите и претходи процес на мониторинг од психолози и психијатри.Потоа пациентот користи хормонска терапија за да го постигне саканиот пол и дури по две до три години постојано следење, кога ќе се увериме дека трансродовноста им е главен проблем, преминуваме на хируршка интервенција“, објаснува Проф. Д-р Ѓорѓевиќ.

Професорот Ѓорѓевиќ во 2017 година го предводеше тимот од врвни доктори кои успешно извршија промена на полот на 33 годишен маж во жена во Република Македонија, во приватната болница Аџибадем Систина. На 03 јуни 2017 година на страницата на Аџибадем Систина беше објавено:

„За првпат во земјава направена е хируршка интервенција на промена на пол. Тимот од врвни доктори, предводен од проф. д-р Мирослав Ѓорѓевиќ, по 5-часовна операција, го промени полот на 33-годишен маж од Македонија во жена. Хируршката интервенција се следеше во живо од учесниците на првиот симпозиум за урогенитална хирургија во организација на Клиничката болница „Аџибадем Систина“ и Центарот за генитоуринарна реконструктивна хирургија од Белград.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *