Што се менува со доаѓањето на новиот крал? Зборовите на британската национална химна, банкноти, наслови…

Од новото лице на банкнотите и поштенските марки до текстот на националната химна. Британија ќе забележи повеќе промени по смртта на кралицата Елизабета Втора и стапувањето на тронот на нејзиниот син Чарлс III.

Ова се некои од аспектите кои ќе се променат во секојдневниот живот на Британците:

Химна

Зборовите на британската национална химна, која потекнува од 18 век, ќе се сменат од „Бог чувај ја кралицата“ во „Боже спаси го кралот“.

Според веб-страницата на кралското семејство, химната е напишана среде патриотскиот жар по победата на принцот Чарлс Едвард Стјуарт над војската на кралот Џорџ Втори. 1745 година во Шкотска и изведена во лондонските театри.

Вообичаено се пее само првата строфа која сега ќе гласи: “Господи чувај го нашиот милостив крал! Да живее нашиот благороден цар! Боже спаси го кралот! Дај му победа, среќа и слава, да владее над нас, Господ да го спаси царот!”

Банкноти, монети и поштенски марки

На новите монети и банкноти ќе биде прикажана главата на кралот. Старите монети и банкноти ќе останат во оптек додека евентуално не бидат заменети.

Кога монархијата била обновена во 1660 година по десетгодишната република на Оливер Кромвел, станало вообичаено главата на монархот да се врти во спротивна насока од неговиот претходник.

Кралицата Елизабета погледна десно, па Чарлс III ќе треба да погледне лево. За време на долгото владеење на Елизабета, на монети биле користени пет различни нејзини портрети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *