Глечерот Судниот ден ќе предизвика катастрофа: сега само со „нокти“ се држи за континентот, светот пред голема oпacнoст

 

Глечерот „Судниот ден“ на Антарктикот се топи со многу побрзо темпо од очекуваното, а тоа би можело да предизвика зголемување на нивото на морето и до два метра.

Глечерот на Антарктикот наречен „Глечер на судниот ден“ може да се стопи многу побрзо отколку што се мислеше, прилепувајќи се за многу поголема плоча, покажа новото научно истражување.

Топењето на глечерот со големина на Флорида може да го подигне нивото на морето и до два метра. Токму тоа, како и фактот што делува како тампон помеѓу морињата кои се затоплуваат и многу поголемата ледена покривка на Западен Антарктик, му го дава својот застрашувачки прекар.

Меѓутоа, една нова студија, предводена од Универзитетот во Јужна Флорида (USF), покажа дека глечерот Твејтс се топи многу побрзо во изминатите векови отколку што беше забележано во последните години, што значи дека слична брза стапка на повлекување може да се активира во иднината.

Истражувачите дошле до овие резултати со користење на подводни дронови за да го мапираат морското дно под глечер за прв пат. Сртовите што тие ги мапираа се „како отпечаток“ што покажува каде се наоѓала основата на глечерот, се вели во соопштението за печатот. Ова покажува дека во одреден момент во последните 200 години, Твајтс се намалил двојно побрзо отколку што беше забележано во последните години, се вели во соопштението.

„Твејтс навистина се држи за „нокти“ денес и треба да очекуваме да видиме големи промени на кратки временски рамки во иднина, дури и од година во година, бидејќи глечерот се повлекува зад плиткиот гребен во своето корито“, рече д-р Роберт Лартер. морски геофизичар од Британското Антарктичко истражување кој е автор на студијата.

Аластер Греам, морски геофизичар на USF кој ја водеше студијата, рече:

„Само мал удар од Твејтс може да доведе до големи промени“.

Стапката на топење на Твејтс беше претходно мапирана со помош на сателитски снимки. Студијата на тие слики во 2020 година откри дека Твејтс и неговиот сосед, Пајн глечерот, се распаѓаат побрзо отколку што се веруваше.

Твејтс е делумно заштитен со ледена покривка која научниците виделе како брзо исчезнува. Во декември минатата година, научниците предвидоа дека глечерот е на пат да се стопи во рок од пет години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *