Работа од соништата: Јапонец заработува пари додека не работи ништо

Околу четвртина од клиентите повторно ги бараат неговите услуги, вклучително и еден кој го ангажирал 270 пати

Шоџи Моримото заработува пари не правејќи речиси ништо – многумина би рекле дека ја работи својата работа од соништата, за која добил инспирација откако на работа му кажале дека:  не работи ништо.

Жителот на Токио на клиентите им наплаќа 10.000 јени (околу 70 евра) по веридба само за да ги придружува.

– Во основа изнајмувам.  Мојата работа е да бидам каде што сакаат моите клиенти и да не правам ништо конкретно – изјави 38-годишниот Моримото и додаде дека во последните четири години бил ангажиран околу 4.000 пати.

Моримото има речиси четвртина милион следбеници на Твитер, каде што ги наоѓа повеќето свои клиенти.

Околу четвртина од клиентите повторно ги бараат неговите услуги, вклучително и еден кој го ангажирал 270 пати.

На пример, работата го одвела во парк со личност која сакала да игра на клацкалка. Тој мавташе низ прозорецот на возот кон  странец кој воопшто не го познава, а кој сакаше некој да го испрати.

Тој ги одбил понудите да го премести фрижидерот и да замине во Камбоџа и не прифаќа никакви барања од сексуална природа.

Пред да го најде својот вистински повик, Моримото работел во издавачка компанија и често му велеле „да не прави ништо“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *