Градоначалникот на Антверпен: „Белгија е банкротирана, ние сме новата Грција“

Градоначалникот на Антверпен Барт Де Вевер изјави дека Белгија е банкротирана. „Ние сме новата Грција“, вели тој на белгиската телевизија. „Се разбира, ова не е криза што ја предизвика Путин, туку криза што самата Европа ја предизвика со постепено укинување на сопственото примарно производство на енергија овој век“.

„Во Америка луѓето не се во такви проблеми. Тие го направија спротивното од она што го направивме ние. Тие се извозници на нафта и гас сега, но сигурно не беа пред дваесет години. Климатските стандарди се од мала корист ако сите ваши компании произведуваат во Америка и Кина, тогаш сте скршени и климата сè уште не е зачувана. Тоа е зелената догматика. Луѓето треба да почнат да го препознаваат тоа“, вели Де Вевер во фламанската програма за тековни работи, Седмиот ден.

„Нафтата, гасот и јагленот повеќе не беа дозволени. Не беа дозволени инвестиции во резерви. Германија нема ниту еден ЛНГ терминал (терминал за течен природен гас). Германија и Белгија, во исто време постепено ја исфрлија нуклеарната енергија. Ги истиснавме сите извори на енергија и станавме зависни од Путин. Сега се држиме до тоа“.

Електричните потенцијали на Европа

„Најголемите електрични потенцијали мора да дојдат од Европа. Фон дер Лајен е на вистинскиот пат кога вели дека производството на електрична енергија треба да биде независно од гасот и треба да се одвои од цената. Сега се остваруваат фантастични профити со обновливите извори на енергија. Милијардите се слеваат во Париз. Европа може да го промени тоа велејќи: „Добивате цена која сè уште е профитабилна, но ние прескокнуваме сè помеѓу таа и пазарната цена“. Тоа за нашата земја би значело милијардна инекција, која потоа може да им се даде на потрошувачите. “

„Во минатото можевме да имаме многу профит од нуклеарните централи, сега овие средства се изгубени“ – Барт де Вевер

Претходната влада, во која беше вклучена и партијата на Де Вевер, одлучи да ги затвори белгиските нуклеарни центри Тиханге 2 и Доел 3. „Тоа е виолетово-зелен закон. Сега имаме виолетово-зелена влада. Тоа е рецепт за катастрофа“.

Премиерот Александар Де Кро вели дека земјата е во „економска воена ситуација“. „Сè мора да биде на маса“. Според Де Кро, нуклеарните централи може да се рестартираат само во рок од пет години. Добивањето на потребните дозволи трае многу време. Де Вевер смета дека реакцијата е „малку задоцнета“.  „Како питачи сега мора да се појавиме во Париз. Порано можевме да имаме многу профит од нуклеарните централи, сега овие средства се изгубени.“

Белгија банкротираше

Според Де Вевер, време е за „горчливи вистини“. „Оваа земја е банкротирана“, вели тој. „Погледнете ги нашите долгови, државните трошоци и дефицитот. Тоа е полошо од јужна Европа. И тоа има врска со политиката која се води. Оваа влада не направи ништо за тоа. Веќе кажав дека во следниот економски шок ќе бидеме новата Грција. За жал сега веќе е така. Г-дин Де Кро може да каже многу, но не може да направи ништо. Нема бафери“.

„Особено во претстојната дискусија за буџетот, мора внимателно да погледнеме што може да се направи“, продолжи Де Вевер. „Имаме многу енергетски интензивни компании во Фландрија. Ние сме многу ранливи. Во пристаништето Антверпен, одредени фабрики во петрохемиското пристаниште се веќе затворени“, изјави Де Вевер. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *