Дали треба да носите црно кога сте во жалост? Владиката Григорије ја реши дилемата која ги мачи Балканците, а еве што вели за 40 дена

Бискупот Григорије, бискупот на Германија, во својот твит објасни дали треба да носите црно кога сте во жалост.

По смртта на некој близок, најчесто луѓето ја покажуваат својата жалост со облекување црно. Вообичаено е да се носи 40 дена по погребот, до последното чествување за покојникот, кое се дава по 3, 9 и 40 дена. Некој носи црно половина година или една година, а честопати колку долго се носи црното зависи од степенот на блискост со покојникот: колку се поблиску, толку подолго трае.

Но, по  објавата на Твитер на бискупот Григори, германскиот бискуп, започна полемика на дадената тема, а тој посочи дека не треба да се докажува жалост.

„Дали треба да носиме црно по смртта на драги луѓе? Повеќе би сакал да одговорам на ова прашање со подпрашање: Дали црното навистина е потврда дека жалиме и тагуваме за некого? Тоа обично им дава до знаење на луѓето околу нас дека сме изгубиле некој наш близок, за да ја третира нашата болка со обѕир и почит. Во пракса често се случува сосема спротивното: во оние денови кои се многу тешки и предизвикувачки за ужалените, црнилата го привлекуваат туѓото внимание и тоа е во моментот кога ние сме најчувствителни и кога најмалку ни се потребни љубопитните и сожалувачки погледи на другите. Не треба да се облекуваме во црно по смртта на саканите само затоа што некој тоа го очекува од нас. Ова е најмалку значајно од сите можни причини што можете да ги наведете. Запомнете, ако некој сè уште сака и чувствува потреба да носи црно, тоа е сосема во ред да го направи. Ако случајно необлекувањето црно ве прави да се чувствувате виновни пред покојникот, запомнете дека многу поважно од носењето црно е да им покажете на вашите драги со своите постапки дека ги сакате и да се грижите  за нив додека се присутни меѓу вас. Сè друго е помалку важно и се однесува на формата, а не на суштината“, напиша тој.

„Го разбирам вашето размислување, но сепак верувам дека барем до 40-ти ден треба да се носи црна боја во знак на почит и јавен морал“, напишал еден од корисниците.

„Обичаите ги прават вистински луѓе и тие се различни во различни региони. Тагата е лично чувство и нема врска со бојата на оделото“, беше реакцијата на друг твитерџија.

„Кога моите родители починаа, бев толку тажна и тажна што повеќе не беа со мене што не можев да носам светли бои и имаше таква тага во моето срце што не се грижев за светот околу мене или што би рекле зошто носам темни бои“, е еден од коментарите на објавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *