Поранешниот Претседател на СФРЈ и Хрватска дојде во српското светилиште: Стипе Месиќ го посети манастирот каде е крстен како православен!? (ФОТО)

Една епизода од животот на поранешниот претседател на Хрватска и последниот човек на чело на СФРЈ беше непозната со децении, а приказната стана актуелна деновиве во неговата 88-ма година.

Последниот претседател на Претседателството на СФРЈ и поранешен претседател на Хрватска Стјепан Стипе Месиќ (88) го посети манастирот во кој е крстен како православец!?

На Фејсбук страницата на катедралата Света Троица во Пакрац е објавена следната вест:

„Во петокот, на 2 септември годинава, манастирот Свети Никола Мирликиски, манастир Ораховица, ги посети поранешниот претседател на Република Хрватска, г. Стјепан Месиќ. По тој повод г. Месиќ во манастирот беше пречекан од Неговото Високопреосвештенство, епископот Пакрачко-славонски г. Јован и го запозна со животот и обновувањето на ова свето семејство.“

Нема повеќе детали од неколку фотографии кои покажуваат дека гостинот бил многу заинтересиран за време на обиколката на зградата на еден од најстарите духовни центри на Србите од Славонија, кој се наоѓа на падините на Папук. Но, затоа на интернет може да се најде текст од 2010 година, кој во Печат го објави Ратко Дмитровиќ, актуелниот српски министер за семејна грижа и демографија и кој го оправдува почетокот на овој текст.

Месиќ се со потекло од Лика, а според некои истражувања таму се доселиле од банатската област, каде и денес постои манастир наречен Месиќ. Во потрага по подобар живот, тие се симнуваат во славонската рамница. Стјепан е роден на католичкиот Бадник во 1934 година, во славонскиот град Ораховица. Беше толку мал и слаб што неговите родители (Јосип и Магдалена) веднаш запалија свеќа до неговата глава и го чекаа да умре. По препорака на локалниот отец, тој беше крстен два дена по неговото раѓање за кога ќе отиде “кај Севишниот”, да влезе низ рајските порти. Така рекол отецот, верувајќи дека за малиот Стипе нема спас. Но тој, како што се гледа, преживеа – се наведува во еден дел од анализата на Дмитровиќ за ликот и делото на Месиќ.

Потоа пишува дека “тој ран период од животот на Стјепан Месиќ е многу важен за оваа приказна бидејќи ја отвора можноста, па дури и потребата, за психоанализа на некои негови подоцнежни дејствија, сето тоа низ призмата на неговото детство”.

“На возраст од само 17 месеци, Стјепан Месиќ ја загуби мајка си, која почина на 24-годишна возраст. Малку подоцна Јосип Месиќ повторно се ожени. Неговата втора сопруга беше Србинка од истото место, се викаше Милева Јовиќ, а колку таа беше посветена на воспитувањето на малиот Стјепан и двете деца родени во новиот брак (Славко и Јелица) говори и тоа што Стипе подоцна јавно неколкупати зборуваше за Милева како за мајка, со голема почит и нескриена љубов. И тука доаѓаме до една интересна информација, сосема непозната за пошироката јавност”, истакнува Дмитровиќ:

Се уште има живи Славонци кои сведочат дека Милева го крстила малиот Стјепан во православна црква, поточно во црквата Св. Никола во манастирот Ораховица. Се претпоставува дека во времето на крштевањето во манастирот Ораховица, малиот Стипе имал пет години.

Во текстот потоа се наведува дека на почетокот на деведесеттите, кога српските имоти биле уништувани и украдени без никаква казна, од манастирот исчезнала книгата за крштевки од 30-тите години на минатиот век (!) и дека во тоа страшно време, според Србите, Стјепан Месиќ, заедно со Туѓман, беше апсолутен владетел на животот и смртта во Хрватска!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *