Можни се вакцини против рак и пред 2030 година? mRNA од вакцината против корона ќе биде пренаменет за борба против туморските клетки

Угур Шахин и Озлем Туречи, ко-основачи на BioNTech, германската компанија која соработуваше со Pfizer за производство на револуционерна mRNA вакцина против Ковид, рекоа дека направиле чекори што го поттикнале нивниот оптимизам за развој на вакцини за рак во наредните години.

Вакцините против ракот би можеле да бидат достапни пред крајот на оваа деценија, објави Гардијан, според тимот кој стои зад една од најуспешните вакцини за Ковид-19 за време на пандемијата.

Угур Шахин и Озлем Туречи, ко-основачи на BioNTech, германската компанија која соработуваше со Pfizer за производство на револуционерна mRNA вакцина против Ковид, рекоа дека направиле чекори што го поттикнале нивниот оптимизам за развој на вакцини за рак во наредните години.

Гостувајќи во недела на Би-Би-Си, проф. Туречи опиша како технологијата mRNA во вакцината против Ковид може да се пренамени за да го поттикне имунолошкиот систем да ги напаѓа клетките на ракот наместо коронавируси. На прашањето кога вакцината mRNA против рак може да биде подготвена за употреба кај пациенти, проф. Сахин одговори дека може да биде достапна „пред 2030 година“.

Како функционира вакцината mRNA

Вакцината против КОВИД базирана на mRNA ги носи во телото генетските инструкции за безопасните шилести протеини на коронавирусот. Упатствата ги земаат клетките кои го лачат протеинот на шилецот. Овие протеини, или антигени, потоа се користат како „посакувани постери“ – кажувајќи им на антителата на имунолошкиот систем и на другите одбрамбени средства што да бараат и да нападнат.

-Истиот пристап може да се користи за да се подготви имунолошкиот систем да ги бара и уништи клетките на ракот. Наместо да носи шифра што ги идентификува вирусите, вакцината содржи генетски упатства за антиканцерогени антигени – протеини кои ги опкружуваат површините на клетките на туморот – изјави проф. Türeci, главен медицински директор на BioNTech.

Таа компанија работеше на mRNA вакцини против рак и пред пандемијата, но соочени со глобална вонредна состојба се свртеа кон производство на вакцини против ковид. Но, тие веќе имаат неколку вакцини за рак во клинички испитувања. Туречи рече дека развојот и успехот на вакцината на Pfizer/BioNTech, која е слична на вакцината против Ковид на Модерна, сега „не враќа на нашата работа против ракот“.

Можни пречки

Германската компанија се надева дека ќе развие третмани за рак на дебелото црево, меланом и други видови на рак, но велат дека има значителни пречки. Имено, канцерогените клетки кои го сочинуваат туморот можат да бидат обложени со широк спектар на различни протеини, што го отежнува создавањето на вакцина која ги таргетира сите канцерогени клетки, без да влијае на здравите ткива.

Туречи, исто така, рече дека BioNTech научил да произведува mRNA вакцини побрзо за време на пандемијата и дека сега имаат подобро разбирање за тоа како човечкиот имунолошки систем реагира на mRNA. Интензивниот развој и брзото ширење на вакцината против Ковид, исто така, им помогна на регулаторите за лекови да решат како побрзо да ги одобруваат вакцините.

-Ова дефинитивно ќе ја забрза вакцината против рак. Но, како научници секогаш се двоумиме да кажеме дека ќе имаме лек за ракот. Имаме бројни случувања и ќе продолжиме да работиме на нив – рече Туречи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *