Овие четири знаци велат дека сте натпросечно интелигентни

Натпросечно интелигентните луѓе имаат слични навики, а постојат четири знаци кои откриваат дека имате натпросечна интелигенција.

Како што откриваат научниците, овие четири знаци сигнализираат дека сте поинтелигентни од просечните.

Склони сте да одолговлекувате

Професорот Адам Грант го гледа одложувањето како клуч за иновацијата. Според Грант, времето кога Стив Џобс ги спуштил работите и размислувал за можностите било добро потрошено време за да дозволиме различни идеи да дојдат на маса, наспроти нуркањето со најконвенционалните, најочигледните, најпознатите.

Науката се согласува. Студијата од 2016 година објавена во Журналот за истражување на личноста покажа дека луѓето со висок коефициент на интелигенција имаат тенденција да одолговлекуваат повеќе, само затоа што нивната висока интелигенција им овозможува луксуз да чекаат да започнат некоја задача.

Така да одложувате нешто само затоа што не сакате да работите на тоа е една работа. Но, ако нешто одложувате затоа што мислите дека не сте го нашле најдоброто решение, најдобриот пат или најдобрата опција, чекањето да започнете можеби е најпаметниот пристап.

Имате тенденција да се предомислите

Сакајте го или мразете го (ретко има средина кога е во прашање), не може да се негира фактот дека Џеф Безос е во право. Според Безос, индикатор број еден за висока интелигенција е подготвеноста да се предомислите.

„Најпаметните луѓе постојано го ревидираат своето разбирање, го преиспитуваат проблемот за кој мислеле дека веќе го решиле. Тие се отворени за нови гледишта, нови информации, нови идеи, противречности и предизвици за нивниот сопствен начин на размислување“, се вели во извештајот. .

Науката и овде се согласува. Не само што серија експерименти неодамна објавени од Harvard Business Review покажуваат дека менувањето на вашиот ум може да направи да изгледате попаметно, менувањето на вашиот ум всушност може да биде попаметно: претприемачите кои се адаптирале и ревидирале и ги менувале своите позиции за време на натпреварите на теренот имале шест пати поголеми шанси да победат во тој натпревар.

Следниот пат кога ќе ја доведете во прашање вашата интелигенција, размислете колку често сте се предомислиле во последните денови. Ако одговорот е „често“, веројатно сте попаметни отколку што мислите.

Затоа што, како што вели авторот Даниел Канеман, „Никој не сака да греши, но уживам да грешам, бидејќи тоа значи дека сега грешам помалку отколку порано“.

Сакате да поминувате време сами

Истражувањето објавено во 2016 година во British Journal of Personality покажало дека колку поинтелигентните луѓе се дружат, толку се помалку среќни.

Зошто? Истражувачите шпекулираат дека една од причините може да биде тоа што колку сте попаметни, толку повеќе сте фокусирани на постигнување долгорочни цели. Ако е така, поминувањето време со вашите пријатели – без разлика колку се паметни – може да биде повеќе одвлекување отколку корист.

Значи, ако сакате да поминувате време сами за да се фокусирате на некој проект, да подобрите вештини, да го усовршите вашиот бизнис план… или едноставно да работите низ сите чекори што треба да ги преземете за да ги постигнете своите цели, не претпоставувајте дека сте осаменик . Наместо тоа, можеби сте само попаметни од другите.

Вие сте ноќна птица

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, ја започнува својата утринска рутина во 3:45 часот. Поранешниот извршен директор на Пепси, Индра Нои, се буди во 4 часот наутро, нарекувајќи го сонот „дар од Бога кој никогаш не и бил даден“. Извршниот директор на Џенерал Моторс, Мери Бара – автор на најдобриот (и најкраткиот) код за облекување на вработените во светот – пристигнува во канцеларијата до 6 часот наутро.

Сепак, истражувањето објавено во Personality and Individual Differences покажа дека таканаречените ноќни бувови – луѓето кои се чувствуваат попродуктивни до доцна во ноќта – имаат поголема веројатност да имаат повисока интелигенција.

Исто така, истражувањето објавено во Британскиот медицински журнал покажа дека „ноќните бувови“ имаат тенденција да имаат подобри работни места и да заработуваат повисоки примања од оние што рано стануваат.

Сепак, тоа не значи дека ако подолго време останете будни и подоцна ќе се разбудите автоматски ќе ве направи попаметни, туку: донесувањето свесна одлука – не рефлексивна или имитативна одлука, туку промислена, образложена и логична одлука – за тоа во кое време да станете ви помага да постигнете најмногу и што ќе ве направи најуспешен? Тоа е јасен знак за интелигенција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *