Зошто луѓето лажат? Вистината за лагите

Едноставно нема личност која никогаш не излажала, ниту пак има личност која барем еднаш била излажана. Лагите и лажните, неисполнети ветувања веќе малку не изненадуваат. Лагата е составен дел од нашиот живот, сосема „природна“ состојка на нашето секојдневие. Но зошто?

Одговорот е многу едноставен. Лагата има заштитна функција. Кога свесно лажеме, всушност се обидуваме да направиме една од следниве неколку работи: да го заштитиме нашето его, да ја промениме или заштитиме сликата што другите ја имаат за нас, да ја подобриме или заштитиме нашата материјална состојба и да ги заштитиме чувствата на некого.

Во секој случај, кога лажеме, мислиме дека се заштитуваме себеси или другите. И вистината, се разбира, не може да биде подалеку од тоа.

Најбезболните лаги се оние кои се речиси целосно безопасни за двете страни. Лаги од типот „убава ти е косата“ кога косата воопшто не е убава; или „не, не сте се здебелиле“ кога нашите облини се видно пополни; или „Не го оставив тоалетното седиште“, кога знаеш дека е, и тоа е во ред.

Тоа се ситуации кога не сакаме да ги повредиме туѓите чувства со вистината, да им го расипеме расположението, кога не сакаме да страдаат ако не мораат.

Единствениот ризик овде е можноста да ја изгубите довербата на некој близок. (Не знам дали жената повеќе му верува на својот сопруг или на момчето кога ќе го праша како нешто изгледа на неа.)

Оние кои можат малку повеќе да болат се лагите кои ги кажуваме кога сакаме да создадеме добра или уште подобра слика за себе.

Овие лаги вклучуваат страв од осудување, страв од губење почит, губење на нечија љубов или страв од казна (најчести кај децата).

Опасноста со ваквите лаги е тоа што лесно стануваат навика, како и тоа што ни е тешко да водиме евиденција за тоа што кого сме излажале и каква маска треба да ставиме пред кого. Луѓето кои прибегнуваат кон такви лаги се типично многу несигурни и имаат исклучително ниско ниво на самодоверба.

Кога ќе излезат на виделина, ваквите лаги предизвикуваат болка кај двете страни. Оној што лажел често е оставен, а оној што е жртва е секогаш повреден, се чувствува изневерено, а понекогаш дури и малку глупаво, слепо, наивно.

Следната категорија е веќе сериозна форма на повреда.

Тоа е лажење заради материјална или некоја друга придобивка и на штета на тој што се лаже, таканаречено лажење од алчност. Во овој случај, тој што лаже нема почит кон другата страна и додека лаже мисли само на себе.

Додека ги залажува другите, овој тип на личност навистина верува дека сè ќе оди добро, дека никогаш нема да биде фатен, дека е попаметен од сите други и дека може да најде среќа со ова однесување. Некои измамници имаат дури и грижа на совест, но сепак не се во состојба да го скршат синџирот на лаги, а некои сè уште уживаат во помислата колку болка и зло и нанеле на измамената страна.

Во секој случај, лагата скоро секогаш боли. Понекогаш ќе исплива на површината и го гризе токму оној што ја фрлил куката.

Ако некој ве повредил со лаги, можеби ќе ви биде полесно кога ќе го разберете и прифатите фактот дека тоа го направил потсвесно сакајќи една од следните пет работи: вашето прифаќање или прифаќање од општеството; одобрување од општеството; да се почитува; внимание; љубов.

А понекогаш и сите пет.

Единствената одбрана од таквите луѓе е да се оддалечите од нив, иако тоа обично се случува само кога веќе ве повредиле. Како мерка на претпазливост, бидете внимателни со луѓето на кои им треба премногу време да „дојдат“ со одговор или да погледнат надолу кога ќе им поставите директно прашање, да им ги покриете очите или устата ставајќи ги рацете пред нив, постојано да ја поправаат косата или парче облека.

И конечно, никогаш не заборавајте дека нивното лошо однесување кон вас нема никаква врска со вас.

Не се чувствувајте виновни или одговорни.

Ако лажгото е добар, ништо не сте можеле да направите за да го спречите да ве измами. И за жал има премногу „професионалци“.

Автор:Бојана Чупиќ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *