Каква вијагра! За подобра ерекција посегнете по ова овошје

Тоа е природен извор на цитрулин, амино киселина која може да ја подобри ерекција

Појавата на Вијагра и други лекови за еректилна дисфункција (ЕД) го револуционизира светот на сексуалната медицина. Сепак, лековите за еректилна дисфункција не делуваат кај секој маж.

Некои мажи може да доживеат непријатни и несакани ефекти, особено ако имаат болка во градите и срцеви заболувања. Дали има алтернатива? Да, конзумирање на лубеница.

Имено, ова сакано овошје има голем број на здрави соединенија. Поголемиот дел од лубеницата е вода, но остатокот е богат со антиоксиданси и аминокиселини, кои се одлични за целокупното здравје, особено за мажите.

Посилни ерекции

Лубеницата е природен извор на цитрулин, аминокиселина која може да поддржи подобра ерекција.

Виаграта делува така што го зголемува протокот на крв во пенисот, со што му овозможува на мажот полесно да постигне ерекција кога е возбуден. Цитрулинот може да го направи истото, иако делува на поинаков начин од вијаграта.

Прелиминарните истражувања објавени во списанието Урологија сугерираат дека телото може да го претвори цитрулинот во друга аминокиселина, наречена аргинин. Аргининот се претвора во азотен оксид. Азотниот оксид ги проширува крвните садови, го зголемува протокот на крв во пенисот и ја подобрува ерекцијата.

Бидејќи лубеницата е претежно вода, најголемата концентрација на цитрулин доаѓа од концентрираниот сок од лубеница. Што значи дека мажите кои сакаат да ја користат лубеницата како природна вијагра, би можеле да постигнат подобри резултати со конзумирање на нејзиниот сок.

Што велат студиите?

Истражувањето за ефектите на цитрулинот и лубеницата е релативно ново, а најголем дел од нив е направено на животни. Токму затоа е рано да се каже дека постојат докази дека лубеницата може да делува како природна вијагра.

Сепак, прелиминарните истражувања ветуваат и во моментов нема ризици поврзани со консумирањето лубеница. Што значи дека мажите можат да уживаат во лубеница, сок од лубеница и додатоци на цитрулин и да се обидат да ги користат како замена за вијаграта.

Во студија од 2011 година, истражувачите следеле 24 мажи со еректилна дисфункција. Еден месец земале плацебо, а вториот месец цитрулин.

Само двајца мажи кои земале плацебо забележале дека нивната ерекција се враќа на нормална цврстина. Но, половина од мажите кои земале цитрулин доживеале подобрувања што довело до нивната ерекција да биде со нормална цврстина.

Дополнително, мажите кои земале цитрулин имале сексуални односи почесто, во просек 1,37 односи месечно пред студијата и 2,3 месечно по студијата. Ниту еден од мажите не доживеал несакани ефекти.

Студија од 2013 година ги разгледа стаорците со еректилна дисфункција поради слаб проток на крв во пенисот. Ова нарушување се нарекува артериогена еректилна дисфункција и е честа причина за еректилни проблеми.

Стаорците кои пиеле вода дополнета со цитрулин доживеале подобрување со ерекцијата во споредба со стаорците кои примале плацебо и стаорците кои биле подложени на васкуларна операција.

Мажите треба да имаат на ум дека лубеницата веројатно не е толку ефикасна како вијаграта и можеби нема да делува кај мажите кои не успеале да постигнат ерекција со вијагра. Тоа е затоа што лубеницата го зголемува протокот на крв во пенисот, исто како и вијаграта. Ако има друг проблем, како што е оштетување на нервите, само зголемувањето на протокот на крв не може да биде многу корисно.

Ризици и придобивки од потрошувачката на лубеница за еректилна дисфункција

Лубениците се сметаат за безбедни, дури и во големи количини, освен ако мажот не е алергичен на неа.

Мажите кои имаат дијабетес треба да разговараат со своите лекари за количината што можат да ја консумираат. Иако се здрави, лубениците можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта, па затоа е важно дијабетичарите да се консултираат со експерт.

Лубеницата е нискокалорична, но прекумерното консумирање на која било храна може да доведе до зголемување на телесната тежина. Не е паметно да се јаде голема количина на храна, особено ако предизвикува болка во цревата или непријатно чувство на ситост.

Ниту една студија не откри сериозни несакани ефекти поврзани со лубеницата кај здрави мажи или животни. Затоа е во ред да пробате лубеница како алтернатива на вијаграта или дури да ја користите заедно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *