ПОЗНАТИОТ АКТЕР 7 ГОДИНИ КРИЕЛ ДЕКА ИМА НЕИЗЛЕЧИВА БОЛЕСТ: Ги игнорирал симптомите, па признал – „Се плашев само од една работа“

Мајкл Џеј Фокс боледува од Паркинсонова болест од 29 години, а сега откри зошто со години ја криел дијагнозата.

На Мајкл Џеј Фокс (61) пред три децении му беше дијагностицирана Паркинсонова болест. Тој тогаш имаше 29 години и следеа бројни компликации поради кои се повлече од очите на јавноста.

Неодамна проговори за првите знаци на болеста кои првично ги игнорирал, а сега објасни зошто седум години го криел фактот дека има неизлечива болест.

„Повеќето луѓе со Паркинсонова болест почнуваат да развиваат симптоми до својата 50-та година, иако околу еден од 20 луѓе со оваа состојба првите ги доживуваат симптомите до 40-тата година.

Се плашев дека луѓето би можеле да се смеат ако знаат дека ја имам болеста. Тоа беше навистина чуден период, бидејќи седум години го чував за себе“, изјави актерот.

Меѓутоа, кога Фокс конечно им се отвори на луѓето за неговата состојба, тој објасни дека тие му даваат „неверојатно поддршка“.

Актерот исто така откри дека неговиот страв од тоа брзо исчезнал и дека всушност му биле дадени нови можности откако признал дека ја има оваа состојба.

„Публиката всушност продолжи да ја гледа мојата работа. Почнав да разговарам со научниците и тие ми кажуваа дека науката е пред парите. Знаеме повеќе отколку што можеме да платиме.

Повеќе разбираме отколку што добиваме. И размислував: можам – направи го тоа“, додаде актерот кој основал фондација во 2000 година посветена на изнаоѓање лек за Паркинсоновата болест.

Да потсетиме, вака актерот говореше за тешкотиите со кои се соочувал:

„Мојата краткорочна меморија е засегната. Отсекогаш сум имал одлични вештини за меморирање. Сепак, имав некои екстремни ситуации кога последните неколку работни места беа ставени на мирување бидејќи делови од текстот ми беа тешки поради зборовите да се запамети“, рече Фокс во 2020 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *