Дали знаете каде се наоѓа најтенкиот облакодер на светот?

За споредба, нормалните облакодери имаат сооднос од 1:10 до 1:12

111 West 57th St (позната и како кула Steinway), првпат претставена на јавноста кон крајот на септември 2012 година, а завршена во 2021 година.

Се наоѓа јужно од Централ Парк, долж делот на 57-та улица во Менхетен.

Нејзините димензии се: импресивна висина од 435 метри, но широка само 18,14 метри, исти мерки како должината на стандардната патека за куглање.

Ова ја прави кулата Steinway во моментов најтенкиот облакодер во светот со сооднос од 1:24.

За споредба, нормалните облакодери имаат сооднос од 1:10 до 1:12.

Станбената кула има стаклена фасада со теракотни столбови.

Иако е направена од најсилниот бетон на светот, зградата се ниша неколку метри секогаш кога ќе се засили ветерот и ова движење не претставува опасност по безбедноста.

На 84 ката има 64 луксузни станови – најевтините се на долните катови и се продаваат во противвредност од 7 милиони евра.

Ако сакате да доживеете спектакуларен поглед на хоризонтот, мора да допрете уште подлабоко во вашиот џеб. За пентхаусот се платени 60 милиони евра. Се протега на неколку ката.

Челична круна од 300 метри го краси врвот на зградата; внатре, жителите имаат пристап до сè, од услуга до базен од 82 метри со приватни кабини, сауна и парни соби.

Самите резиденции нудат поглед од 360 степени на Централ парк, а трикатниот пентхаус на кулата може да се пофали со рачно изработена никелна када.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *