Едно од најскапите парчиња накит на кралицата Елизабета Втора, вреден 800.000 фунти, ќе го наследи Кејт?

Круната од 800.000 фунти, позната по поштенски марки и банкноти, Елизабета Втора. го носеше во најсвечените прилики

За тоа кој ќе го наследи накитот од колекцијата на неодамна упокоената британска кралица Елизабета Втора беше нашироко пишувано и пред нејзината смрт. Таа е една од најимпресивните колекции во светот: сите предмети во неа се многу вредни, но некои се навистина посебни.

Според магазинот Hello! се знае кој ќе наследи или, поточно, кому ќе му биде дозволено да носи едно од најскапите парчиња од колекцијата на богатствата на кралицата, Државната дијадема на Џорџ IV  попознат како Дијамантска дијадема.

Ќе ја носи сопругата на кралот,  кралицата Камила. Еден ден, кога принцот Вилијам ќе стане крал, тоа ќе се види на главата на неговата сопруга Кејт.

Диадемата е направена за кралот Џорџ IV во куќата за накит Rundell & Bridge во 1820 година и чинела – 8.216 фунти во тоа време.

Тесна лента од сребро и злато која е оградена со бисери, а на неа има четири малтешки крстови и украси кои симболично ги претставуваат Англија, Ирска и Шкотска – рози, шамропи и трн. Во круната се вградени 1333 дијаманти, тешки 320 карати.

Во центарот на предниот крст има и редок бледо жолт дијамант. Било планирано дијадемата да се носи на специјална кадифена капа, но кралицата Елизабета Втора сакала да го носи без тој додаток.

Денес, нејзината вредност се проценува на близу 800.000 фунти и е една од најсимболичните круни во кралската колекција. Исто така, таа е една од најпознатите круни, иако ретко ја гледаме во јавноста.

Имено, таа може да се види на британските и на Комонвелтските пари, хартија и монети, како и поштенски марки.

За време на нејзиното 70-годишно владеење, кралицата Елизабета ја носеше само неколку пати – на пример, кога го отвори Парламентот за прв пат во своето владеење, во 1952 година.

Круната е посебна затоа што ја носат исклучиво владетелите и кралиците-споружници: Викторија, Александра, Марија и Елизабета Втора.

Иако не е украсен предмет наменет само за жени, оваа круна се смета за женствена, па речиси сигурно е дека кралот Чарлс III нема да ја стави на глава во некоја свечена пригода.

Но, Камила би можела да ја носи за прв пат на крунисувањето на нејзиниот сопруг следната година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *