Што можете да очекувате од животот ако имате висок коефициент на интелигенција? Научникот даде интересен одговор

Минатата недела на социјалните мрежи почна да се шири малку постара објава на поранешниот професор и научник Тони Касталдо, кој одговори на многу едноставно прашање на Quora, кој само на таа платформа беше споделен над еден милион и двесте илјади пати.

Касталдо се осврна на некои вообичаени заблуди за интелигенцијата, луѓето со висок коефициент на интелигенција и проблемите со кои се соочуваат многу високоинтелигентни луѓе, а голем број на коментатори се согласија со неговиот одговор и ги наведоа проблемите со кои наидоа при тоа.

Прашањето беше: „Мојот коефициент на интелигенција е околу 151 (машко). Што можам да очекувам да постигнам во животот?

„Не можете да очекувате апсолутно ништо“

Касталдо одговори, а одговорот ви го пренесуваме во целост:

Добредојде во клубот! Не можете да очекувате апсолутно ништо. Тоа е како да кажете: „Имам мотор за тркачки автомобил, колку брзо можам да одам?

Значи, пријателе, ти треба остатокот од твојот автомобил, и за жал, природата нема секогаш да одговара на твојот мотор со останатите механички делови на твојот автомобил. Сите делови се по случаен избор и присилно споени.

„Остатокот од автомобилот“ во овој случај се физичките и емоционалните делови од вас, а се што сте докажале со тестот за интелигенција е дека сте способни брзо да ги решавате аналитичките проблеми. Тоа не значи дека сте автоматски емотивно приспособени или спортист, не значи дека некој ќе ве сака или ќе сакате некого и не значи дека ќе заработите многу пари.

Ова е нешто што ќе го научите со текот на годините. Можеби ќе биде потребно време, но сега ви давам совет да препознаете некои работи пред јас – емоциите се сè и на крајот ќе одлучат за вашата судбина. Не претпазливост, бидејќи разумот е слуга на вашите емоции и секогаш ќе биде.

Неокортексот се нарекува така затоа што се разви неодамна, пред тоа со нас владееја инстинкти, емоции и многу ограничена расудувачка моќ. Како и кај другите животни. Во овој случај, еволуцијата не ни одзеде, туку додаде нешто ново. Пред неокортексот, нашите инстинкти и емоции ги водеа нашите постапки и знаете што? Тие се уште се на тронот!

„Случаен“ експеримент

Постои „случаен“ експеримент во кој е вклучен човек кој ја изгубил својата амигдала (структура за расчистување на емоциите) за време на операција на тумор на мозокот. Резултатот беше дека човекот сè уште е рационален. Знаеше да решава математички задачи, беше добар во квизови и не го губеше интелектот. Меѓутоа, тој бил инвалид бидејќи не можел да донесува одлуки.

Ако му кажете да одбере облека за тој ден, тој со часови ќе пребарува низ плакарот додека не мора да оди во тоалет. Опишувајќи го она што го прави, тој бескрајно анализирал и наоѓал причини зошто сака да избере една кошула, а не друга, во зависност од тоа со кого ќе сретне, каде би можел да оди, какво ќе биде времето, но никогаш не можел да донесе одлука.

Можеби мислите дека со текот на времето ќе му здодее или ќе се налути на тој избор на кошули. Бр. Тоа се емоции. Не се срамеше што избра толку долго, не се мразеше себеси, не се грижеше што значи неговата неспособност да донесе одлука. Сето тоа се емоции.

Едноставно не му се допадна особено ниту едната кошула, па немаше рационална причина да избира една од друга. Неговиот интелект само ги создал причините што ги изнел на амигдалата, која била мртва и никогаш не му сугерирала на интелектот: „Ја претпочитам оваа опција“.

Непријатност во мочниот меур, глад, болки во мускулите и зглобовите од долго стоење, тоа не се емоции и знаел како да реагира на нив. Физичка непријатност постои, но нема врска со интелектот. Знаеше да одговори на наредбите.

Која е еволутивната улога на интелектот?

Зошто да останете на училиште кога би било емотивно позадоволувачки да се вработите и да заработите пари? Вашиот интелект ќе создаде две иднини. Во едната ќе имате поголеми шанси за подобра работа и подобар живот, а во другата краткорочно задоволство што ќе доведе до помалку работни места и потежок живот. И кога емотивно ќе ги разгледаш опциите и ќе одлучиш дека едната е подобра од другата, интелектот си ја заврши работата и ти остануваш на училиште, без разлика на краткорочната привлечност да не бидеш лош ученик.

Мора да научите да управувате со вашите емоции, да го одложувате задоволувањето, а вашиот интелект може да ви помогне да го направите тоа, но во исто време тоа зависи од вашата моментална емоционална структура.

Интелектот може да ви помогне да летате низ училиште и факултет без никакви проблеми. Моите родители ми помогнаа да дипломирам математика за три години и да докторам за 18 месеци. Ме натера да учам 12 години во кои се стекнав со пет дипломи и докторат.

Академскиот успех е ваш и може да ви помогне да бидете финансиски успешни затоа што нашето општество му дава премногу вредност (буквално и преносно) на високото образование.

Но, вашите емоции можат сето тоа да го попречат. Менса исто така го проучувала овој проблем бидејќи не сите нивни членови се успешни или живеат среќен живот. Имаат членови кои станале зависници од дрога, биле жртви на измами, служеле затворски казни за импулсивни злосторства. Имале жени со висок коефициент на интелигенција, кои како импулсивни тинејџерки забремениле и се породиле на 15 години.

Членовите на Менса завршуваат како чувари, камионџии и работници во магацин во Амазон. Членовите на Менса се борат со депресија, а некои од нив извршиле и cамoyбиcтвo.

Членовите на Менса направија глупави потези и завршија доживотно парализирани.

Членовите на Менса стануваат дебели, имаат дијабетес и развиваат други болести бидејќи не можат да ја контролираат исхраната, депресијата или не можат да одолеат на нивните импулсивни искушенија.

И знаете што? Сите тие глупости се случуваат во иста мера како и другите луѓе кои немаат толку висок коефициент на интелигенција.

„Емоциите владеат со нашите животи“
Зошто? Затоа што емоциите владеат со нашите животи. Најдоброто нешто што можете да го направите со вашиот интелект е да не се обидувате да ги контролирате вашите емоции.

Она што можете да го направите со него е да манипулирате со емоциите, да научите како да бидете сигурни дека ќе го изберете најбалансираниот исход со краткорочни, среднорочни или долгорочни придобивки.

Ако одлучите некогаш да студирате компјутерски науки и во рамките на тие алгоритми, има интересно предавање – алчни алгоритми. Карактеристика на овие алгоритми е што изборот на оптимално краткорочно решение гарантира создавање на оптимално долгорочно решение.

Така функционираат животните, како отсекогаш така било во светот. Затоа можеме да ги заробиме. Ние луѓето можеме да дизајнираме стапици како оптимално краткорочно решение кое нема да го доведе животното до најдоброто долгорочно решение за нив. Наместо тоа, тоа ќе ги убие.

Стаорец кој гризе во сирењето активира пружина што му го кине вратот. Елен ловен од човек го избира најкраткиот пат кој води до слободата и завршува во дупката што ја сокривме.

Луѓето имаат ист алчен алгоритам вграден во нив. Целта на интелектот е да ви овозможи да ја надминете таа силна тенденција да го изберете оптималното краткорочно решение бидејќи алчен алгоритам не ги решава сите проблеми. Животните и ние ги развивме емоциите за да го користиме алчниот алгоритам бидејќи тој е наједноставниот и најлесниот алгоритам за имплементација, само чекор над случајните потези на бактерии и вируси.

Интелектот е тука за да ви помогне точно да ги предвидите последиците и исходите од вашите постапки, така што емоциите можат да донесат информирана одлука за тоа што ќе ви даде најмногу емоционално задоволство на долг рок, или барем во иднина колку што можете да замислите.

„Нема потреба да си паметен ако не си среќен поради тоа“

Постои тенденција луѓето со висок коефициент на интелигенција да му придаваат големо значење и вредност на својот интелект. Сакаат да бидат како Спок и да ги ублажат емоциите.

Но, Спок е измислено срање, не функционираат така луѓето, па важно е да го сфатите тоа што е можно поскоро. Смислата на животот се емоциите и најдоброто нешто што можете да го направите со вашиот интелект е да го искористите за да го одложите задоволувањето и да обезбедите да живеете среќен живот, да најдете љубов, да избегнувате страв, непријатност, затвор, болест, хендикеп и да најдете работа што ја сакате. и искористете ги вашите таленти.

Нема смисла да се биде паметен ако не сте задоволни поради тоа. Имате дарба на супериорна способност да решавате проблеми и да ги разберете последиците. Поголема алатка со која ги решавате животните проблеми или целосно ги избегнувате. Но, сето тоа е бескорисно ако не го користите. Нема смисла да се гордееш со фактот дека имаш поголема алатка, мора да ја користиш.

И не заборавајте дека вашиот интелект е слуга на вашите емоции. Не е таму да ги замени, туку да ги информира. Да ви помогне да избегнете краткорочно задоволување кога вашиот интелект ја гледа можноста да ја саботира вашата долгорочна иднина. На овој начин ќе избегнете да паднете во замката да бидете животно и да страдате поради постапките на другите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *