Лилјаците го шират новиот коронавирус, вакцините не вредат: „Не сакаме никого да плашиме, но тој тропа на врата“

Стигна веста од која експертите за јавно здравје ја очекуваа, но и стравуваа. Имено, кај лилјаците е откриен нов коронавирус, кој може да донесе нови проблеми – затоа што може да зарази човечки клетки и веќе е во состојба да ја заобиколи имунолошката заштита создадена од вакцината.

Со понизок глобален имунитет на актуелниот вирус САРС-КоВ-2, борбата против сите нови патогени, вклучувајќи ги и новите коронавируси како Хост-2, станува потешка.

Според извештајот во списанието PLoS Pathogens, научниците предводени од Мајкл Летко, доцент на Универзитетот во Вашингтон, пронашле група на коронавирус слични на вирусот САРС-КоВ-2, кои првично беа откриени во 2020 година кај лилјаците што живеат во Русија. Во тоа време, тие не мислеа дека вирусот, кој го доби името Khosta-2, претставува закана за луѓето.

Сепак, поблиската анализа откри дека вирусот може да зарази човечки клетки во лабораторија, што е првиот предупредувачки знак дека може да стане закана за здравјето. Сродниот вирус, исто така, пронајден кај руските лилјаци, Хоста-1, не може лесно да навлезе во човечките клетки, но Хоста-2 може. Hosta-2, всушност, се врзува за истиот протеин, ACE2, кој SARS-CoV-2 го користи за да влезе во човечки клетки.

„Не сакаме никого да плашиме, но…

„Рецепторите на човечките клетки се начинот на кој вирусите влегуваат во клетките“, вели Летко. „Ако вирусот не може да помине низ вратата, тогаш не може да влезе во ќелијата и тешко е да се открие каква било инфекција“, додаде тој.

Сепак, Khosta-2 се чини дека го нема овој проблем, бидејќи се чини дека лесно ги инфицира човечките клетки. Уште позагрижувачки е фактот дека кога Летко комбинирал серум од луѓе кои биле вакцинирани против Ковид со Хоста-2, антителата во серумот не го неутрализирале вирусот. Истото се случило кога го комбинирале вирусот Хоста-2 со серум од луѓе кои се опоравиле од инфекција со варијантата омикрон.

„Не сакаме никого да плашиме и да кажеме дека се работи за вирус кој е целосно отпорен на вакцината, но фактот дека во природата циркулираат вируси кои имаат својства да се врзат за човечките рецептори и не се толку неутрализирани сегашните одговори на вакцината се загрижувачки“, изјави Летко за Тајм.

„Една од работите за кои сме загрижени“

Добрата вест е дека новите студии покажуваат дека, исто како и омикроните, Khosta-2 се чини дека нема гени што би укажале дека може да предизвика сериозни болести кај луѓето. Но, тоа може да се промени доколку Хоста-2 почне да циркулира пошироко и да се меша со гените на САРС-КоВ-2.

„Една од работите за кои сме загрижени е дека кога сродните коронавируси ќе влезат во исто животно и во истите клетки, тие можат да се рекомбинираат и да направат нов вирус“, рече Летко.

„Загриженоста е тука затоа што ако САРС-КоВ-2 може да се прелее назад кај животните заразени со нешто како вирусот Хост-2 и да се рекомбинира и потоа да ги зарази човечките клетки. Тие би можеле да бидат отпорни на имунитет посредуван од вакцината и исто така да имаат некои повирулентни фактори Знам какви се шансите, но теоретски може да се случи за време на рекомбинација“, додаде тој.

Тоа е важен потсетник дека патогените микроорганизми се подготвени и чекаат да скокнат од секаков вид животно на луѓето. Во многу случаи, како и кај САРС-КоВ-2, овие микроби ќе бидат нови за луѓето и затоа ќе наидат на мал отпор во форма на имунитет против нив.

Овие вируси навистина се шират насекаде и ќе продолжат да бидат проблем за луѓето“, предупреди Летко.

„Треба да го прошириме дизајнот на вакцините“

Наодите доаѓаат откако работната група на Светската здравствена организација (СЗО) објави дека се одложува постојаниот одговор на пандемијата Ковид-19 во форма на тестирање, вакцинација и третман.

Со понизок глобален имунитет на актуелниот вирус САРС-КоВ-2, борбата против сите нови патогени, вклучувајќи ги и новите коронавируси како Хост-2, станува потешка. Според најновите податоци собрани од СЗО, четвртина од луѓето ширум светот се уште не ја примиле првата доза од вакцината против Ковид.

На крајот на краиштата, имањето детални информации за тоа како некои вируси можат да заразат човечки клетки е важно за поефективен и посилен одговор на заканите по јавното здравје. Летко работи на изградба на база на податоци која вклучува информации за тоа кои човечки рецептори ги користат вирусите за да ги инфицираат клетките и дали овие вируси можат да ги избегнат постоечките вакцини.

„Постојат групи во моментов кои се обидуваат да дојдат до вакцина која не само што штити од следната варијанта на вирусот САРС-2, туку всушност не штити од сарбековируси воопшто“, рече Летко.

„За жал, многу од нашите сегашни вакцини се дизајнирани за специфични вируси за кои знаеме дека ги инфицираат човечките клетки или оние кои се чини дека претставуваат најголем ризик да не заразат. Треба да го прошириме дизајнот на вакцините за да се заштитиме. Тоа е список кој постојано се менува“, заклучил научникот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *