ЦЕНАТА НА АЛУМИНИУМОТ ДРАСТИЧНО ЗГОЛЕМЕНА: Шok на берзите по веста за забраната за продажба на руски метал!

Индустриските метали се закануваат со нов бран покачување на цените на суровините по објавувањето на веста дека Лондонската берза за метали (LME) размислува да ја забрани продажбата на стоки од Русија.

Стоковните берзи во светот се вратија на вредностите што ги имаа во февруари и март, кога цените достигнаа рекордни нивоа од истата причина како и во петокот – страв од исчезнување на руската стока од организираниот пазар.

Во меѓувреме, цените паднаа многу, за некои суровини и под претходните нивоа, но сега повторно се појавува паника.

Овојпат првото место го зазеде цената на алуминиумот, чија  цена на Лондонската берза за метали (LME) скокна за рекордни 8,5 отсто.

Овој скок на цената беше предизвикан од оценката на Блумберг дека LME планира да ја забрани продажбата на метали од Русија.

Металот, кој е широко користен во индустријата, реагираше по цена и скокна на 2.305 долари за тон за само еден ден, додека никелот (пет проценти) и цинкот (четири проценти) исто така имаа голем скок.

Металите нормално имаа надолен тренд на цените, поради стравот од помала побарувачка, но потоа ситуацијата на пазарот се промени.

Блумберг објави дека LME планира да отвори дискусија за условите под кои би можеле да бидат блокирани новите пратки на руски метали преку неговата мрежа. Ваквата забрана би имала големи последици за светскиот пазар на метали, но и за самата Русија, која е главен светски снабдувач на алуминиум, никел и голем снабдувач на преработен бакар.

Берзата претходно изјави дека не планира да преземе било каква акција освен санкциите на ЕУ и САД против Русија поради војната во Украина.

Металите беа поштедени од ефектите на тие санкции, па големите руски производители, како што се „Русал“ за алуминиум и „Норилски никел“ за никел, останаа недопрени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *