ГИ НАРЕКУВАА ЕКОНОМСКИОТ ТИГАР НА ЕУ, СЕГА ИМ СЕ ЗАКАНУВА БАНКРОТ: Земјата очекува помош од Брисел, принудена на драстични мерки! (ВИДЕО)

Ако Брисел не дојде на помош, „тогаш ќе мора да ја задржиме струјата за нашите бизниси и домаќинства за да не банкротираат“. Ние тоа не го сакаме, но ако нема друга помош, ќе бидеме туркани кон тоа решение“, рече словачкиот премиер.

Остриот пораст на трошоците за електрична енергија ја доведе економијата на Словачка во ризик од „колапс“, изјави премиерот Едуард Хегер во интервју за Фајненшл Тајмс, велејќи дека доколку Словачка не добие помош, ќе ја задржи струјата за домашните компании и граѓаните.

Скокот на цените на енергијата по руската инвазија на Украина ќе ја „убие“ економијата доколку Словачка не добие милијарди евра помош од Брисел, изјави премиерот во интервју за ФТ.

Словачка произведува многу електрична енергија, главно во нуклеарни и хидроелектрични централи, но нејзиниот најголем производител го продаде вишокот на трговците на почетокот на годината, кои сега ја препродаваат таа електрична енергија на Словачка во термински договори по пазарни цени, до пет пати. повисоко, пишува ФТ.

„Словаците купуваат за 500 евра тоа што го продадоа за 100 евра“, изјави Хегер за ФТ, додавајќи дека затоа планот на Европската комисија за оданочување на дополнителниот профит на производителите на електрична енергија нема да функционира во Словачка.

„Ако сакаме данок на дополнителна добивка, мора да го воведеме на европско ниво“, рече словачкиот премиер.

Приходите од европскиот данок треба да бидат рамномерно распределени меѓу сите членки на ЕУ, што на Словачка ќе и донесе околу 1,5 милијарди евра, проценува тој.

Тој смета и дека Брисел треба да ослободи пет милијарди евра неискористени средства од фондовите за регионален развој за да ги намали сметките за енергија во компаниите.

Во спротивно, словачките компании ќе се затворат и целата економија всушност може да пропадне“, рече Хегер.

Ако Брисел не дојде на помош, „тогаш ќе мора да ја задржиме струјата за нашите бизниси и домаќинства за да не банкротираат“. Ние тоа не го сакаме, но ако нема друга помош, ќе бидеме туркани кон тоа решение“, рече словачкиот премиер.

Тој го повика Брисел да го прошири данокот на дополнителна добивка на посредниците, односно трговците со енергија, кои исто така заработуваат од високите цени.

„Мораме да ги вклучиме и трговците затоа што треба да разбереме дека трговците се сопственици на договорот (за снабдување со енергија)“, нагласи тој.

Погледнете го видеото

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *