ДАЛИ ПОВЕЌЕ ВИ СЕ ИСПЛАЌА ДА КУПУВАТЕ ЕВРА ИЛИ ДОЛАРИ: Економистите објаснија се’ и го порачаа ОВА!

Во последните неколку месеци вредноста на американската валута континуирано зајакнува во однос на европската. Пред два дена е забележана највисоката вредност на доларот во последните 20 години. Она за што се согласуваат економистите е дека вредноста на доларот е нестабилна и никој не може да предвиди каква било профитабилност. Од менувачниците велат дека не забележале зголемен интерес за купување американска валута.

Само пред една година вредноста на доларот беше само 50 денари. Во јули минатата година еден долар вредеше околу 50 денари, а едно евро околу 61 денар.

Сегашната ситуација е многу поинаква. Вредноста на доларот деновиве достигна ново рекордно ниво од 61 денар, речиси исто колку и еврото. Главното прашање за граѓаните останува дали сега е поисплатливо да се купуваат и штедат долари.

Како што ни рекоа во менувачниците, побарувачката на долари не е драстично зголемена откако нејзината вредност достигна рекордно високо ниво. Најчесто луѓето купуваат евра, бидејќи, како што истакнуваат, тоа е многу постабилна валута од доларот.

– Попрво би им препорачал на луѓето да купуваат и штедат во фунти или швајцарски франци, отколку во долари. Вредноста на доларот варира и може да се промени веќе утре, изјави вработен во белградска менувачница.

Економистите се многу скептични, бидејќи како што истакнуваат, вредноста на оваа валута често е променлива и има големи осцилации.

– Никој не може да ви гарантира профитабилност. Повеќето наши граѓани купуваат ситни пари, па не е важно. Вредноста на доларот е многу нестабилна, но кога се работи за големи суми пари, важно е да се обрне внимание. Луѓето треба да се држат до своите претходни навики, вели за „Блиц Бизнис“ професорот на Економскиот факултет во Белград, Љубодраг Савиќ.

– Тешко е да се воспостават прогнози за иднината, но што се однесува до доларот, не верувам дека во иднина многу ќе зајакне, но постои и реална можност еврото да продолжи да слабее, продолжува Савиќ.

– Курсот ги одразува економските разлики меѓу земјите. Америка е една од најсилните и најстабилните земји во светот, актуелната светска криза влијае и на неа, но не во иста мера како во Европа. Последиците од кризата сигурно повеќе ќе ги почувствува Европа, бидејќи Америка во моментов се движи многу подобро, што е и можна причина за ваквиот однос и вредност на валутите, заклучува Савиќ.

Зоран Грубишиќ, професор на белградската банкарска академија, се согласува дека никој не може со сигурност да зборува за профитабилноста на купувањето долари, сега и во иднина.

-Вредноста на доларот осцилира со години, многу е ризично да се прогнозира и гарантира било што.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *