Овие прекрасни, но отровни растенија, подобро е да ги исфрлите од вашиот дом и градина, може да бидат опасни за децата и домашните миленичиња (фото)

Постојат неколку „вообичаени“ растенија во затворен простор кои можат да ги „отрујат“ и децата и домашните миленици, вклучувајќи го, на пример, филодендрон.

Растенијата во затворен простор се вообичаени во повеќето домови и можат да го подобрат вашето расположение и да го прочистат воздухот. Сепак, пред да тргнете во шопинг за растенија, важно е да знаете кои се отровни за децата и за домашните миленици, пишува Експрес.

Според експертот за хортикултура и сопственик на Vistafolia, Пол Алдер, постојат неколку „вообичаени“ домашни растенија кои можат да ги „отрујат“ и децата и домашните миленици, вклучувајќи ги и филодендроните.

„Иако не е фатално за децата, јадењето на ова растение може да предизвика гадење, печење на кожата, отекување на грлото, повраќање и дијареа. Филодендроните се многу чести во становите, тие се лесни за одржување, па дури и неискусните градинари нема да имаат проблем да ги одгледуваат, но ако ги имате и имате мали деца, треба да размислите да се ослободите од нив или да ги замените со вештачка верзија на растение“, вели Алдер.

Англискиот бршлен, кој често се наоѓа во градините на луѓето, може да предизвика и силен оток на грлото доколку се консумира. Според експертите, лисјата и бобинките се „опасни“ за малите деца и домашните миленици.

Нарцисот, познат како национален цвет на Велс, содржи отровна хемикалија наречена глицерин која може да предизвика гадење, абдоминална болка и повраќање. Иако не се многу отровни, сепак можат да имаат негативни последици по здравјето на децата и домашните миленици доколку се проголтаат.

Исто така, постојат неколку затворени растенија кои можат да бидат отровни за мачките и кучињата. Едно вообичаено домашно растение кое е „отровно“ за мачките е Spathiphyllum.

Иако ова растение е прекрасно и може да ги отстрани токсините од воздухот, Алдер истакнува дека „може да има катастрофални ефекти врз мачките“ и препорачува да се заменат со бели орхидеи бидејќи тие се нетоксични и нема да предизвикаат долгорочна штета.

Растенијата од алое вера кои можат да се најдат во повеќето домаќинства се познати по нивните лековити придобивки за луѓето. Сепак, тие можат да имаат негативни ефекти и на мачките и на кучињата.

Растението алое вера може да предизвика стомачни тегоби и кај мачките и кај кучињата, размислете да го замените растението алое вера со сукулентот Haworthia зебра кој е безбеден за вашите миленици.

Растенијата Monstera deliciosa станаа исклучително популарни со текот на годините поради нивните прекрасни лисја. Иако ова растение со малку одржување може да изгледа неверојатно во вашиот дом, тоа е „многу токсично“ за мачките.

Едно растение кое може да предизвика печење во устата, грлото и јазикот доколку се консумира е златното ползавче, познато и како потос и ѓа волски бршлен. Содржи калциум оксалати кои се неверојатно токсични за децата, мачките и кучињата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *