Индиец патувал речиси 3.000 километри за да биде меѓу првите што купиле нов iPhone

Снимени се приказни за луѓе кои ги продаваат сопствените органи и чекаат стотици часови во ред пред продавница на Apple за да бидат меѓу првите што ќе купат нов модел.

Индиецот Dirge Palijil патувал речиси 3.000 километри само за да го купи најновиот телефон на Apple во Дубаи, и тоа само неколку часа пред да биде пуштен во продажба во Индија.

Жител на индиската држава Керала одлета во Обединетите Арапски Емирати во средината на септември за да биде меѓу првите сопственици на најновиот телефон – iPhone 14 Pro. За билетот одвоил околу 500 евра и уште 1.600 евра за набавка на Ајфон.

Првиот модел беше објавен во 2007 година и направи револуција во технологијата на мобилните телефони, а Apple може да му се заблагодари на овој уред за неговиот голем успех, статусен симбол на овој телефон.

Снимени се приказни за луѓе кои ги продаваат сопствените органи и чекаат стотици часови во ред пред продавницата на Apple за да бидат меѓу првите што ќе го купат новиот модел.

Дваесет и осумгодишниот Диреј Палиџил по четврти пат доаѓа во Дубаи за да купи нов iPhone пред другите во Индија. Тој прво отиде таму во 2017 година за да купи iPhone 8, а потоа го повтори шопинг патувањето во 2019 и 2021 година.

– Не сакав да чекам да дојде во Индија, а ми се допаѓа возбудата од чекањето пред продавница на Apple за да бидам меѓу првите сопственици на телефонот – рече тој. Тој го купи најновиот модел во трговски центар во Дубаи на 16 септември.

– Новите модели главно пристигнуваа во Индија 10-15 дена откако се појавија на светскиот пазар. Сепак, овој пат продажбата започна неколку часа подоцна, но патувањето во Дубаи за новиот модел стана мој ритуал – изјави Индиецот.

Палиџил, кинематографер и претприемач, вели дека отсекогаш бил ентузијаст за технологија и дека негова инспирација е Стив Џобс, основачот на Apple, кој почина во 2011 година.

– Вака му оддавам почит за се што направи – додаде тој.

Тој признава дека неговото семејство не разбира зошто го прави ова.

– Ќе ме задеваат за трошење пари на луксузни работи, но јас секогаш им одговарам дека тоа не е поради некој статус – вели Палиџил.

Сепак, со текот на времето попуштиле и сега го поддржуваат.

– Всушност, ми рекоа дека излегува нов модел и ме прашаа дали одам во Дубаи да го купам – изјави оваа дваесет и осум годишник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *