ФИНИЦИТЕ СЕ НАЈСРЕЌНИ ЛУЃЕ, А НИВНИОТ РЕЦЕПТ ЗА ДОБАР ЖИВОТ Е ЕДНОСТАВЕН: Тајна како да бидете среќни и покрај проблемите

Фински рецепт за среќа – еве зошто Финците се најсреќните луѓе на светот! Тајната е едноставна и секој од нас може да ја примени…

 

Среќа, постојано го бараме тоа внатрешно слатко чувство, но во модерното време среќата е сведена на надворешно, материјално, краткотрајно. Долгорочната среќа се развива одвнатре, ние веќе ја имаме, само треба да ја разбудиме. Според многу истражувања, Финска е прогласена за најсреќна земја во светот, а врз основа на тоа почнаа да се развиваат различни студии за финскиот концепт на среќа.

Универзитетот во Хелсинки спроведе студија користејќи фотографии на Инстаграм, во која се обиде да утврди како Финците ја перципираат и опишуваат нивната среќа. Среќните фотографии на Финците главно прикажуваат социјални односи (семејство, пријатели, колеги), селфи и декор на домот, т.е. саканите, домот. Во споредба со среќните фотографии од други земји, Финците на своите слики покажуваат дека среќата ја наоѓаат во природата: слики од езера, шуми, зајдисонца.

Друга студија беше спроведена меѓу успешни Финци. Според нивното мислење, не ги прави среќни земјата во која живеат, туку секојдневието. Тие веруваат дека среќата може да се исполни и со основните потреби.

Други студии покажаа дека финската младина ја сфаќа својата иднина посериозно отколку младите во другите земји. Среќата не ја гледаат во купување материјални работи, туку ја бараат во нешто постабилно, повредно, потрајно. Тие се трудат постојано да останат мотивирани, што ги учат на училиште, како и да веруваат и да ги остварат своите соништа.

 

 

Иако живеат во уредно општество, со повеќе можности, и Финците имаат проблеми, но не дозволуваат да им станат главна преокупација во животот. Сепак, нивната главна тајна на среќата е што во сопствената среќа не ги забораваат другите, нивната среќа, проблеми, животи. Задачата на сите Финци е да се грижат за општата благосостојба и среќа. Тие живеат за тоа, веруваат дека успехот зависи од тоа како се однесуваме кон другите, а не само кон себе.

 

Среќа е што си верувате еден на друг, затоа Финците постојано работат на меѓусебна доверба. Ви го пренесуваме финскиот рецепт за среќа:

-правете се среќни, односно правете го она што ви е важно и не воведувајте норми наметнати однадвор во вашиот живот;
-направи ја среќата нуспроизвод, наместо да се фокусирте на мислите за среќа, бидејќи тоа може да ви го отежне животот;
-играјте во тимот и за тимот, грижете се не само за сопствената благосостојба, туку и за благосостојбата на вашите најблиски и на целото општество;
-верувајте им на роднините и на странците, бидејќи довербата е сигурност;
-уживајте во малите нешта, а ако имате проблеми, тоа не значи дека сте несреќни.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *