ШТО МИСЛИ НОВАТА ПРЕМИЕРКА НА ИТАЛИЈА ЗА РЕГИОНОТ? Таа побара од Хрватите да ги вратат Далмација и Истра, а нејзината изјава за Тито шокираше многумина

Џорџа Мелони, новата премиерка на Италија, беше против влезот на Хрватска во ЕУ и еднаш го пофали Бeнитo Мycoлини.

Италија добива десничарска влада.

И според сите проценки, владата што ќе оди најдалеку десно од Бeнитo Мусолини. Според привремените резултати, десничарскиот блок предводен од „Браќата на Италија“, партијата предводена од Џорџа Мелони, треба да има убедливо мнозинство во двата дома на италијанскиот парламент.

фото: принт скрин

Станува збор за жена која во минатото го пофали Мycoлини и рече дека Далмација и Истра треба да и се вратат на Италија.

„Бeнитo Мycoлини беше добар политичар бидејќи сè што правеше, правеше за Италија“, рече таа еднаш. Подоцна ќе го смени тонот, велејќи дека диктаторот направил „грешки“. Таа во една прилика напиша и дека Истра и Далмација мора да се вратат во Италија.

„Секогаш сум била против влезот на Хрватска во ЕУ додека имотот не им се врати на Евреите. Да не зборуваме за директното враќање на Истра и Далмација“, напиша таа еднаш. А на почетокот на годинава објави статус за Јосип Броз Тито. Во објава од февруари таа напиша дека е апсурдно да се оддава почит на некој кој е одговорен за мac akpoт на Италијанците.

„Браќата од Италија одамна претставија предлог-закон за ставање крај на овој срам: веднаш повлечете го Орденот на Република Италија од Маршал Тито“, напиша таа.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *