Британците се многу повредени од ова, поради поскапувањето масовно ги затвораат пабовите: „Нашите редовни посетители пијат вода наместо пиво!

Британските пабови се подготвуваат за масовно затворање бидејќи повеќе не можат да бидат во чекор со растечките цени на енергенсите.  Годишната сметка за енергија може да се зголеми четирикратно. Ројтерс го дава примерот на британскиот паб Red Lion and Sun, чиј конечен биланс за парно и струја на годишно ниво може да скокне од 18 илјади евра на неверојатни 75 илјади евра.

„Мораме да смислиме дополнителни 50.000 фунти профит секоја година, во исто време кога потенцијалниот профит е блокиран додека потрошувачите секојдневно гледаат како дивеат цените на нивните домаќинства“, вели сопственикот на пабот.

Податоците од  аналитичарите покажуваат дека малите бизниси во Велика Британија кои преговараат за нови енергетски договори за зимата се соочуваат со просечно зголемување на цената за четири или пет пати во споредба со зделките направени пред две години.

Во истиот период, големопродажните цени на природниот гас во Велика Британија се зголемија за 14 пати.

Британските ресторани се соочуваат со тешки избори: да ги зголемат цените, да ја намалат невработеноста, да ги намалат часовите или да го стават клучот во бравата.

Повеќе од 400 британски пабови беа затворени минатата година поради кризата со Корона, а тој број сега може да се зголеми.

Според истражувањата на локалните институции, речиси две третини од британските угостителски компании моментално се во минус.

Многу пабови веќе го намалуваат осветлувањето, но оваа мерка е само козметичка по природа и тешко може да помогне. Керис де Вилиер, која поседува три пабови во јужен Лондон, рече дека зголемувањето на цените, дури и за само 20 п/н, навистина ќе влијае на нејзините редовни посетители.

Зголемената инфлација – која достигна највисоко ниво во последните 40 години од 10,1% во јули и треба да се зголеми дополнително – исто така ќе го ограничи износот на пари што Британците можат да ги потрошат за излегување.

Банката на Англија предвидува дека британската економија ќе западне во рецесија подоцна оваа година и ќе остане таму до 2023 година.

„Излегувањето по пабови во наредните месеци ќе биде малку и далеку“, предвидува економската аналитичарка Сузана Стритер.

„Видов тројца наши редовни посетители во еден ден како избираат вода од чешма наместо половина литар пиво за ручек“, вели сопственикот на пабот Red Lion and Sun. „Пред оваа криза, ако видов ваков случај еднаш месечно…

Потсетуваме дека кога британските пабови се затворија за време на пандемијата, државата интервенираше со парични средства за итни случаи.

Денеска секоја ваква интервенција е неизвесна, со оглед на тоа што Владата порача дека нема да се одлучува за нови политики пред да се објави нов премиер на 5 септември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *