Момче со аутизам (11) ги воодушеви сите: Има коефициент на интелигенција 162, подобар од Хокинг и Ајнштајн

Аутистично 11-годишно момче од Велика Британија Кевин Свини  има коефициент на интелигенција 162 и го реши тестот Менса подобро од Стивен Хокинг , чиј коефициент на интелигенција беше 160.

Поради неговата исклучителна интелигенција, Кевин доби официјална покана за Менс. Како што пишуваат британските медиуми, Кевин отсекогаш бил паметно дете, а почнал да чита уште пред да тргне на училиште. На шестгодишна возраст, тој го знаел целиот периодичен систем на елементи.

Неговиот татко, Еди, рекол дека Кевин бил единственото дете кое го полагало тестот тој ден и дека мислел дека може да се исплаши.

– Но тој разговараше со сите и јас им велам „Здраво, јас сум Еди“. Многу сме горди на Кевин. Тој трчаше низ градината кога дојдоа резултатите. Тоа му значеше повеќе отколку што мислевме. Се надеваме дека тоа ќе му даде поттик – изјави Еди.

Инаку, Алберт Ајнштајн никогаш не полагал тест за интелигенција, но се претпоставува дека би имал ист коефициент на интелигенција како Хокинг, пренесува Сан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *