Рекордно ниска вредност на турската лира по намалувањето на каматните стапки

Откако централната банка објави ново изненадувачко намалување на каматните стапки, овој пат за 100 базични поени, турската лира падна на ново рекордно ниско ниво

Додека на друго место во светот, централните банки брзаат да ги зголемат каматните стапки за да се справат со зголемената инфлација, CBRT ја намали својата референтна стапка на 12% и покрај тоа што инфлацијата се зголемува над 80% годишно.

Турската лира падна на рекордни 18,42 во однос на доларот, надминувајќи ги најниските нивоа постигнати за време на Големата финансиска криза минатиот декември.

Аналитичарите го нарекоа потегот неодржлив и поттикнат исклучиво од напорите на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган да ги намали трошоците за задолжување за да го поттикне извозот и инвестициите.

Невообичаените намалувања на каматните стапки во текот на изминатата година, заедно со растот на цените на суровините, ја поттикнаа инфлацијата на највисоко ниво во последните 24 години, што доведе до сè повисоки трошоци за живот.

Централната банка го оправда овој потег со економска стагнација и дека очекува да дојде до дезинфлација, односно забавување на постојната инфлација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *