ДАЛИ СЕ ЧУВСТВУВАТЕ КАКО ДА СТЕ НАСТИНАЛЕ И НЕ СИТЕ СИГУРНИ ДАЛИ ИМАТЕ КOPOНA? Вака БОЛИ ТЕЛОТО кога имате Koвид

Одредени видови и локација на болка укажуваат на инфекција со kopoна. Еве како да направите разлика помеѓу настинка и Koвид.

Според последните информации, во Србија во последните 24 часа се регистрирани 2.435 нови случаи на заразени со koрoна вирус, 11 лица починале, а 26 се на вентилатори во болниците низ земјата. Во Америка најавуваат крај на пандемијата, вирусот ослабе и сега создава се поблаги клинички симптоми, а како што истакнуваат нашите и светски експерти, на хоризонтот нема нови варијанти и соеви.

„Ситуацијата со koрoна вирусот никогаш не била глобално поповолна, бидејќи не се појавува нова варијанта. Koрoна обично се појавува како нова варијанта во областите каде што вирусот циркулира слободно, каде што нема колективен имунитет и како што можеме да видиме, бидејќи циркулацијата се намалува, шансите за појава на нова варијанта на koрoна вирусот“, изјави неодамна епидемиологот д-р Предраг Кон.

Во исто време, во Србија се зголемува бројот на пациенти кои пријавиле симптоми слични на настинка – треска, болки во грлото, општа слабост, течење на носот и кашлање.
Како да знаете дека е настинка, а не инфекција со koрoна?

Болката е исто така еден од показателите за koрoна. Koвидот предизвикан од koрона вирусот предизвикува бројни компликации, а покрај знаците кои укажуваат на инфекција како треска, течење на носот, болки во грлото и назална конгестија, многу заразени луѓе чувствуваат и силна болка во зглобовите и мускулите.

Болката поврзана со инфекција со koрона вирусот е типична и различна од другите видови болка, а еве како да ја препознаете:

Болката во телото поврзана со Koвид 19 често се чувствува во мускулите и зглобовите. Овие болки ги прават екстремитетите вкочанети и може да ја ограничат подвижноста и силата.
Интензитетот на болката варира од поединец до поединец.  Додека кај некои луѓе тоа може да биде досадна болка, кај други може да биде поинтензивна и континуирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *