ЗОШТО ПОРАНЕШНАТА СОПРУГА НА БОРИС ТАДИЌ СЕ ЗАМОНАШИ: Беше искушеничка 5 години, а монашкото име и го даде патријархот Павле

Веселинка Заставниковиќ беше во брак со Борис Тадиќ 16 години, а по разводот се замонаши.

Иако поранешниот претседател Борис Тадиќ се разведе од својата прва сопруга Веселинка Заставниковиќ во 1996 година, приказната за нивниот брак и денес е многу интересна за луѓето.

Со оглед на тоа што Веселинка се замонаши веднаш по разводот, луѓето често се прашуваат што можело да ја натера младата жена да оди во манастир?

Оние кои ја познаваат велат дека Веселинка Заставниковиќ е натпросечно интелигентна, амбициозна, убава, борец за правда, револуционерка, бунтовничка.

Родена е во Осиек, ќерка на офицер на ЈНА. Работела како новинарка, а потоа и во Министерството за веронаука.
Во 2002 година отишла во манастирот во Пеќ како искушеничка, а во 2008 година се замонашила.

Како искушеничка, Веселинка била задолжена за одржување на конакот на покојниот патријарх Павле, кој формално ја држел и Пеќката митрополија.
Веселинка Заставниковиќ беше искушеничка речиси полни пет години, што е особено невообичаено за искушеник кој е висок интелектуалец.

Монашкото име Ирина го зела по предлог на патријархот Павле, кого го посетувала во Патријаршискиот дворец во Белград. За време на нејзиното време во манастирот, таа не зборуваше за својот световен живот.

Кога се дозна дека Веселинка се замонашила, почнале да кружат приказни дека причината за тоа е сознанието дека таа не може да има деца. Оваа приказна никогаш не е потврдена.

Исто така, со години се шпекулираше дека Невенка, мајката на Борис, секогаш била против нејзиниот син да се ожени со ќерката на помлад офицер на ЈНА, па затоа оваа заљубена двојка никогаш не го добила родителскиот благослов за бракот.

Но, според многумина причина за разводот на Борис и Веселинка се политичките амбиции на поранешниот претседател, кои Веселинка не ги поддржала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *